Politika

VRIJEME PROMJENA: Konaković ne vjeruje SDA, Schmidt spreman, Dodik prijeti

Rok za tehničke izmjene Izbornog zakona je pri kraju. Nakon posljednjeg poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta, naredna sedmica je posljednja prilika za bh. lidere da se dogovore i tehničke izmjene usvoje. Za sada, jedini prijedlog na stolu je prijedlog Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković kaže kako još nije vidio taj dokument: „Imam skepsu prema njima jer oni su godinama odbijali neka dobra rješenja koja smo svi nudili. Ali ako to bude rješenje koje zadovoljava standarde o kojima ovih dana govorimo – vrlo rado ćemo podržati takvu priču, kako bismo otklonili jedan veliki problem.

Prijedlog SDA bit će razmatran posljednjeg radnog dana u ovoj godini na hitnoj sjednici Zastupničkog doma, po hitnoj proceduri.

Postignut je izuzetan napredak i moraju se nastaviti aktivno rješavati svi otvoreni izazovi od 14 ključnih prioriteta BiH, zaključak je sa sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine koja je u petak održana Vitezu održalo svoju redovitu osmu sjednicu.

''Razgovarali smo o onome što smo radili i uspjeli realizirati, što su bili naše stranačke odrednice i planovi za 2023. godinu. Imali smo izvješće predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine, Vlade Federacije i Republike Srpske. Predsjedništvo je zaključilo kako smo najveći dio onog sto smo stavili kao plan i zadatak, realizirali'', poručio je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

''Ostalo je još stvari koje treba završiti, usvojiti Proračune na razini BiH i Federacije, to nam je zajednički interes'', rekao je predsjednik Čović te je spomenuo i izborni zakon koji još nije u Parlamentarnoj proceduri, ali naglasio je, kako će se kroz prvi i drugi mjesec i taj posao završiti do kraja, jer je to jedan od 14 uvjeta. ''Ostalo je još nekih tehničkih detalja na razini županija i entiteta, koje nismo do kraja realizirali a koje smo dogovorili. Dogovorena je i zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i svih nositelja vlasti za 22. siječnja iduće godine, kako bi se razmatrala strateška pitanja i smjernice djelovanja za 2024. godinu'', rekao je Čović.

U RS-u druga priča. Dodik najavljuje izglasavanje izbornog zakona RS-a ukoliko visoki predstavnik Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona u BiH.

 

Povezani članci