Politika

ŠAMAR PLENKOVIĆU I MILANOVIĆU: Bosni nameću Izborni zakon, a ne poštuju Ustavni sud Hrvatske

Ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Ammanu Satko Bitanga osvrnuo se na društvenim mrežama na ponašanje državnog vrha Hrvatske. U najkraćem poruka je da metu ispred svog praga gdje još nisu proveli presudu Ustavnog suda u vezi Izbornog zakona, a na tome insistiraju u BiH. Njegov post prenosimo u cijelosti.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović upozorio je ovih dana da će idući parlamentarni izbori u toj zemlji biti neustavni ako se ne sprovede odluka tog suda o jednakoj vrijednosti glasa po izbornim jedinicama.

Interesantno je da hrvatske vlasti već skoro 15 godina, uprkos preporukama Ustavnog suda Hrvatske da to neodložno urade, nisu izmijenile svoj Izborni zakon jer bi to moglo značiti gubitak mjesta u Saboru za pojedine političke stranke. Iako su sve Vlade Hrvatske od 2010. do sve do danas bile saglasne da se treba izvršiti reforma izbornog zakonodavstva u njihovoj zemlji, to se nije desilo, ni u vrijeme dok je premijer bio Zoran Milanović, niti danas kad je na toj poziciji Andrej Plenković.

Uprkos mnogim problema koje imaju u vlastitoj državi, Vlada Hrvatske i njen premijer Andrej Plenković, MVP Gordan Grlić-Radman i cjelokupna hrvatska diplomatija, a posebno predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, preko 90 posto svojih političkih i diplomatskih kapaciteta troše na izmjene Izbornog zakona, ali ne u svojoj zemlji za šta su odgovorni i nadležni, nego u njima susjednoj, našoj državi Bosni i Hercegovini, a za što nisu ni nadležni, niti je to njihov posao, niti imaju nikakvo pravo na to. 

Skoro da nema značajnije političke osobe u Republici Hrvatskoj, od pozicije do opozicije, koja nije spomenula, sugerisala i predlagala kako bi to trebao izgledati Izborni zakon BiH. A često su vrlo bezobrazno te iste “sveznalice” i “pametnjakovići” prelazili granicu političke i diplomatske pristojnosti, dobrosusjedskih odnosa, nemiješanje u suverena pitanja drugih država, te otvoreno se nastavili miješati u proces izborne reforme u našoj domovini, tvrdoglavo podržavajući samo prijedloge Dragana Čovića, njegovog HDZ BiH i njihovog nevladinog udruženja HNS-a. U tome su još žešći u Hrvatskoj postali neki  nacionalno ufurani “Mostovci” tipa Bože Petrova, Nikole Grmoje, Nine Raspudića, Miroslava Bulja..., pa do političara iz Domovinskog pokreta, poput saborskog zastupnika i bivšeg general HOS-a Ante Prkačina i njemu sličnih. A na međunarodnoj sceni je najžešća i najradikalnija “pljuvačica” BiH bila i ostala bivša ambasadorica BiH u Parizu, Madridu, Rimu, sada hrvatska europarlamentarka HDZ-a u Briselu, a kojoj nimalo nije smetalo kada je na jednu od tih pozicija imenovao Željko Komšić koga sada pljuje gdje god stigne, inače rođena Mostarka Željana Zovko. 

Svi oni su se utrkivali ko će više, ružnije, vulgarnije i primitivnije da popljuje, uvrijedi i ponizi BiH, u kojoj su mnogi od njih rođeni, izvrijeđa Bošnjake, Ž. Komšića i sve druge bh. političare koji nisu htjeli da podrže ovaj neevropski, nedemokratski, prevaziđeni i segregirajući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, sa osnovnim principom o tzv. “legitimnom predstavljanju” i  tzv. “legitimnim predstavnicima” hrvatskog naroda u BiH. Kako takav izborni zakon ne postoji baš nigdje u demokratskom svijetu, pa zato nije ni od koga dobio ni javnu podršku, osim od Dodika i RS, Vučića i Srbije, Putina i Rusije. A ako bi se pojavio neki glas razuma u samoj Hrvatskoj i BiH (S. Mesić, I. Josipović, V. Pusić, I. Komšić, S. Kljuić, D. Paraga, K. Zubak, F. Topić, S. Kukić... i niz drugih hrvatskih intelektualaca, crkvenih velikodostojnika i političara iz Hrvatske i BiH) onda bi svi oni proglašavani neprijateljima i mrziteljima Hrvata, Bošnjačkim poslušnicima, ili hrvatskim nacionalnim izdajnicima.

A sama ta Republika Hrvatska, punopravna članica EU i NATO, nije u stanju punih 15 godina, a što je mnogo jednostavnije zbog samog ustroja i karaktera države nego u BiH, reformisati svoj Izborni zakon, ali je uvjerena da zna kako treba izmijeniti Izborni zakon BiH, čak i u kojem roku. Za početak, ako ništa drugo, mogli bi svojim primjerom pokazati kako se to radi u praksi u vlastitoj domovini.Na sve ovo bi moj susjed iz Višića i dobri čovjek pokojni Mato Malić samo kazao: “Meti smeće ispred svoje, a ne ispred tuđe kuće!” Mudar i pametan je bio naš Mato. Pokoj mu duši. Počivao u miru Božijem.

Povezani članci