Politika

MILANOVIĆ NEGIRAO GENOCID U SREBRENICI: Suljagić odgovorio, zato neće proći Izborni zakon, bio bi to uvod u novi genocid

Ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid, kazao je hrvatski predsjednik na radnom ručku koji je juče u okviru samita procesa Brdo Brioni upriličen za šefove država. Ovu informaciju javno je obznanio časopis Danas koji tvrdi da je dobio saznanja iz dobro obavještenih izvora.

Kako nam je potvrđeno, Milanović je ovu rečenicu izgovorio pred okupljenim predsednicima država u regionu, tvrde novinari lista Danas.

Na ovo je reagovao direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić.

- Zoran Milanović bi bio obična ljudska slina kad ne bi bio fašističko smeće. I evo zašto vam Izborni zakon nikada neće proći, jer ovaj put znamo da znamo da je to uvod u novu i masovniju Srebrenicu, napisao je Suljagić.

Dodao je Suljagić i sočnu psovku PR uredu predsjednika Hrvatske.

Na Samitu Brioni je pokušao pokušaj Milanovića da zajedno sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom progura zajedničku deklaraciju kojom bi se u evropskim dokumentima vratila upotreba konstitutivnih naroda. Nije prošlo jer su protiv bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Kasnije se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji ne krije žaljenje što je propao pokušaj Milanovića i Pahora.

Nije ovo prvi put da Milanović izražđava nepoštivanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, ali i presudama mešunarodnog suda u Gagu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak 6. decembra da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao: "Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime." Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gdje boravi povodom Dana grada, prenosi Fena pisanje Hine.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Tre

Povezani članci