Politika

GLAVOBOLJA ZA ČOVIĆA: Ivan, Jozo i Pero okupljaju opoziciju, poruka i SDA u SBK

Hrvatska viteška stranka podržava izmjene Izbornog zakona BiH, čije nametanje je najavio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ukoliko ih parlamentarna struktura sama ne izglasa, izjavio je za Oslobođenje Ivan Vidović, predsjednik nedavno formirane Hrvatske viteške stranke.

- Rješavanjem problema izbornog zakona, rješavanjem problema Željka Komšića, izbijen je adut na koji se Dragan Čović naslanja. Vratićemo se stvarnim problemima, penzijama, plaćama, aferama koje se dešavaju po cijeloj državi. Vladajuće stranke koriste sistem za netransparentno dijeljenje novca podobnim osobama, ističe Vidović, dodajući da smo izgubili 30 godina, a sad smo na prekretnici.

Poslije lokalnih izbora 2024. godine, HVS ima namjeru da se širi na nivou SBK-a, FBiH, ali i države.

 Prvi sastanak ćemo imati nakon Nove godine o potencijalnim partnerima. Tokom lokalnih izbora ćemo se baviti lokalnim komunalnim temama, onim što brine građane u svakoj općini. Poslije njih idemo u ukrupnjavanje redova sa svim strankama koje budu željele biti partner nama. U planu je da ukrupnimo te odnose od Čapljine do Posavine, poručuje Vidović.

Podsjeća da u Srednjobosanskom kantonu “HDZBiH i SDA jako dobro funkcioniraju”, jedni bez drugih ne mogu, te da je pojava HVS-a prijetnja ne samo HDZ-u već i SDA, “jer generiramo kompletnu oporbu”.

 Nedavno se Vidović sastao sa predstavnicima Ambasade Velike Britanije u BiH, a riječi je bilo da se pilot-projekt za izbore testira u Vitezu.

- Jasno je da oni u SDA i HDZ to izbjegavaju. Svjesni su da će poštenim izborima izgubiti glasove. Jasno je da njihova dominacija opada, da se podižu druge stranke, dolaze nove snage i mlađi ljudi koji žele da rade za državu, za svoju županiju, općinu, da transparentno surađuju i sa Evropskom unijom. Njima to ne odgovara, jer se sve svodi na taj ringišpil etnonacionalnog pojma, gdje se pred izbore sjedne i dogovori ta politika. Zato 30 godina lutamo, smatra Vidović.

Pero Previšić, predsjednik Čapljinske neovisne stranke, vijećnik u GV-u Čapljina, kaže nam da su se nakon dvije godine izbivanja vratili u Hrvatski narodni sabor BiH, iako se ne slažu sa većinom onoga što se tamo radi i donosi. Pojašnjava kako mu je želja da se kroz HNS na drugačiji način radi, te da su zato “sa Ivanom iz Viteza, Jozom iz Rame i strankama neovisnim o HDZ-u spremni napraviti suradnju”.

Na lokalu su, kaže, parlamentarna stranka u Čapljini, ali treba sarađivati u Kantonu i parlamentima FBiH i BiH.

- Bio sam na osnivačkoj skupštini Hrvatske viteške stranke. Nama Hrvatima jeste potreban Izborni zakon, ali mi imamo gorući problem, a to je odlazak ljudi. Prioritet svih prioriteta je zaustaviti odlazak mladih ne samo Hrvata nego svih u BiH, bez obzira na to iz kojeg naroda dolaze, zaključuje Previšić.

Povezani članci