Politika

ČOVIĆ SE UZDA U KONAKOVIĆA: Izborni zakon prioritet nove vlasti, šef bh. diplomacije napravio prvi korak

Uspostava vlasti u našoj zemlji nakon provedenih izbora proces je koji je nerijetko traje i godinu dana. Novo Vijeće ministara BiH formirano je u vrlo kratkom roku što sugerira kako je parlamentarna većina ovaj put poprilično stabilna.

Od koalicije na državnoj razini očekuje se preuzimanje odgovornosti kada je riječ o pitanjima koja se tiču unutarnje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Pred novom državnom vlasti brojne su reforme koje se više ne smiju odlagati. Jedan od prioriteta je i Izborni zakon za koji je dogovoreno da će se mijenjati šest mjeseci od uspostave vlasti.

„Pokazalo se da su određeni ljudi iz stranaka koje su bile u timovima pregovarača u Neumu i u Sarajevu raspoloženi za razgovore oko te teme i da se može pričati o izmjenama Izbornog zakona koje su nužne za legalno i legitimno predstavljanje u BiH“, kazao je politolog Marko Lucović.

Optimističan je i beogradski analitičar Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja, inače blizak HDZ-u BiH.

„Tu prije svega mislim na neke izjave gospodina Konakovića za vrijeme pregovora u Sarajevu i Neumu. On se izražavao prilično pozitivno o nekim modelima koji su tamo bili predstavljeni, a za koje su i predstavnici Venecijanske komisije rekli kako ne bi pali na Evropskom sudu za ljudska prava“, kazao je Sitarski.

Pored izborne važna je i reforma pravosuđa, odnosno usklađivanje zakona s pravnom stečevinom Europske unije.

Ono što je pozitivno je pristup stranaka Osmorke koji se za razliku od SDA žele dogovarati o ključnim pitanjima.

Zanili je i prvi potez novog šefa diplomacije BiH Elmedina Konakovića koji se zahvalio na čestitkama hrvatskom šefu diplomacije Gordanu Grliću Radmanu.

-Radujem se jačanju saradnje sa Vladom Republike Hrvatske. Stabilnost regiona važna je pretpostavka za razvoj ekonomije, poručio je Konaković.

Povezani članci