Politika

ANTIBOSANSKA POLITIKA SCHMIDTA: BiH ima svoje institucije, one nisu u Zagrebu

Nakon priznanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je vlast susjedne zemlje pregovarala sa Christianom Schmidtom o nametanju izbornog zakona u BiH stigle su brojne reakcije.Visoki predstavnik Christian Schmidt u Bosni i Hercegovini namjerno zaboravlja činjenicu da Hrvatska nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema BiH, i otuda dolaze problemi, ističu u reakciji iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Hrvatska ima svoje ‘izvođače radova u BiH’ za nacionalističke ciljeve podjele države BiH. Antibosanski postupak visokog predstavnika je još jedna opomena da je međunarodna zajednica poražena u BiH dehumanizacijom Ideje Bosne i bosanskog duha, odnosno kontinuiranim pokušajima podjele BIH.

Zato je postupak visokog predstavnika još jedan u nizu poraza međunarodne zajednice u BiH. Prihvatajući otvoreno miješanje u državne bosanskohercegovačke poslove od strane Hrvatske, visoki predstavnik prihvata naslijeđe udruženog zločinačkog poduhvata kome je presuđeno na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Visoki predstavnik treba znati da su uzaludni pokušaji povratka paradržavne tvorevine Herceg-Bosne. Kako je nastala u nepravdi, tako će nestati u pravdi.

Sa bosanskohercegovačkog stanovišta postupak visokog predstavnika je duboko antibosanski i kao takvog ga osuđujemo. O svim državnim poslovima BiH mora se isključivo odlučivati u državnim bosanskohercegovačkim institucijama i organima”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Povezani članci