Vaše priče

SARAJEVSKI ADVOKAT DRUGU DENISU: Nije za otvorenog pisma, već za šamara

Sarajevski advokad Senad Bilić koji je izuzetno aktivan na društvenim mrežama i bez pardona iznosi kritičke osvrte na rad političara učinio je to i danas. Povod je lista ambasadora koje bi trebao imenovati član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Nakon što smo se smijali i zezali sa izborom za Ambasadore BiH koji je izvršio drug Denis Bećirović, nakon što smo pogledali kompletnu listu predloženih osoba,ostaje gorak ukus u ustima, ostaje desetine upitnika iznad biografija likova sa tog spiska, ali i jedna nažalost otužna , dobro poznata konstatacija- IZGLEDA DŽABA SMO KREČILI. 

Svako  ko je očekivao da će ulaskom u vlast stranaka"Osmorke", "Šestorke", ili kako li se već zove to šaroliko, zbrda,zdola sakupljeno interesno društvance, doći do nekih promjena u ovoj zemlji,da će zapuhati  neki "novi vjetrovi" u političkom životu i u društvu uopće , ostao je u najmanju ruku iznenađen "Denisovim spiskom".  Sve predizborne  priče o tobože novim licima, o nekim novim , mladim, obrazovanim ljudima, spremnim da prihvate odgovornost i da rade za dobro ove zemlje,ostale su ipak samo priče .

 Ovaj "Denisov izbor" je ne da mu se  napiše jedno otvoreno pismo, po čemu će on jedino ostati upamćen u svojoj već višedecenijskoj  političkoj karijeri, nego za jednog dobrog šamara. Kakvu nam je poruku poslao višedecenijski budžetski korisnik drug Denis? Što bi rekao moj drug Mirza Kurtović - ISTI SE ISTOM RADUJE, jer na  ovoj listi su naravno svi isti, sve sami  višedecenijski budžetski korisnici, kao što je i sam drug Denis. 

Da ironija bude veća,  radi se uglavnom o  ljudima  koje je na budžetsku sisu i u Ministarstvo vanjskih poslova etablirala njima toliko omrznuta SDA dok je bila na vlasti, ali su oni ipak  uspjeli da se uvuku pod kožu i "mlađahnom" Denisu. (izuzev Lagumdžije )  Radi se većinom o ljudima kasne životne dobi, u sedmoj ili čak osmoj deceniji života, kojima su u toj dobi  problemi sa prostatom,visokim pritiskom i šećerom puno prioritetniji i važniji od državnih problema sa kojima bi se morali baviti. 

Opet sa druge strane boravak u Americi, Engleskoj,Njemačkoj, Indiji, koji im je omogućio drug Denis, sigurno će im pomoći da uz pomoć tamošnjih zdravstvenih ustanova ublaže svoje zdravstvene probleme. Da ne analiziramo svakog od tih likova pojedinačno, jedinstvena ocjena za izbor druga Denisa je kec ko vrata. Možda tu ima i poneki kvalitetan lik, ali dokle više jedni te isti likovi,jedna te ista prezimena? Dokle više je  znanje engleskog jezika vrhunac za biti diplomata i diplomatski predstavnik Bosne i Hercegovine?  

Dokle više druže Denise  Biskinih zetova i sinova u Kataru , dokle više Hrla i krla u Indiji,  dokle više stranačkih preletača, Arnauta i astronauta, dokle više Avdovići i SDFAvdovići , Lagumdžije i zagondžije i njihovi  sinovi u New Yorku, dokle više plaćeni  " analitičari "  Bajtali i njihove  supruge,  Topčagići i njihovi sinovi u Londonu, dokle više decenijama istrošenih i izraubovanih kadrova?  

Od ovog spiska ogradio se i Denisov stranački šef , a da ironija bude još i veća , budući Ministar vanjskih poslova koji je ujedno i dio stranačkog bloka koji je Denisa "doveo" u Predsjedništvo i koji bi u narednom periodu trebao da radi i rukovodi sa tim ljudima, također pojma nema o "Denisovom spisku" niti je sudjelovao u njegovom sačinjavaju??? Ukratko, ako se po jutru dan poznaje, druže Denise , zlatna je svaka koja Vam se prećuti....

Povezani članci