Politika

ZA KOGA RADI LAGUMDŽIJA: Zašto Bošnjaci Srbinu Mijatoviću ne daju da bude Bosanac!?

Bivši lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija otpužio je potpredsjednika SDP-a BiH i kandidata za Predsjedništvo BiH Vojina Mijatovića da je „Dodikov kandidat“.

Lagumdžija je rekao kako odgovorno tvrdi da je kandidatura Vojina Mijatovića u službi Milorada Dodika.

“Mijatović nije SDP kandidat, on je Dodikov kandidat i to odgovorno tvrdim. Kada je najavljena ta kampanja, najavljivali su da će registrovati pola miliona birača iz dijaspore, a imate ih četiri hiljade manje nego prošle izbore. Par desetina glasova se otići na tu stranu i nećete dobiti ništa”, kaže Lagumdžija.

Dodao je da je to puko rasipanje glasova koji će samo pomoći Dodiku da njihov kandidat dođe do Predsjedništva.

Lagumdžija, inače opterećen nizom korupcijskih afera, poznat kao bivši predsjednik SDP-a BiH koji je za vrijeme svoga mandata socijaldemokraciju i svoju stranku doveo na rub provalije, vratio se u politiku na mala vrata.

Lider koalicije Socijaldemokrate BiH Zeleni pokret  Zlatko Lagumdžija za cilj ima diskreditacija političkih protivnika na predstojećim izborima, a pogotovo onih koji dolaze s ljevice, jer na to biračko tijelo računa koalicija kojoj je on idejni i politički otac.

Istina je, naravno, potupno suprotna od onoga što Lagumdžija tvrdi, Mijatović ne samo da nije Dodikov kandidat, nego su mediji pod kontrolom Milorada Dodika učinili sve da Mijatovića oblate u javnosti i diskreditiraju ga izmišljenim aferama, onog trenutka kada su shvatili da je Pokret za državu na čijem čelu je Mijatović postao ozbiljna prijetnja vladajućoj nomenklaturi u bh. entitetu Republka Srpska.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i kakndidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda odgovorio je na brojne optužbe iznesene posljednjih mjeseci, neizravno poslavši odgovor i bivšem šefu SDP-a Lagumdžiji.

-Digli su se “silni” samo zbog činjenice jer im smeta Bosanac i Hercegovac.

Prvo sam bio statistička greška, sad sam neko ko odlučuje izbore.

Po njihovom, ponedjeljkom sam Dodikov, utorkom američki, srijedom Bakirov, četvrtkom Komšićev, petkom radim za BIA-u, vikendom sam slobodan.

Dok se vaši bolesni umovi dogovore ko sam i čiji sam, porulio je Mijatović, napomenuvši kako je on sin Dobrivoja i Branislave, ali sin i svoje domovine Bosne i Hercegovine.

-Nisam 90-ih bio blizak saradnik Radovana Karadžića, kao neki, nisam bio blizak saradnik Milorada Dodika, kao neki, nisam milioner sa vilom u Istri, Poljinama, Dedinju, Palama, Crnoj Gori, kao neki, nisam ni u jednoj aferi kao svi koji laju.

Znam da vam svima smeta što sam Bosanac i Hercegovac i što sam kandidat SDP-a BiH, jedine i najveće multietničke i građanske partije, ali sabur - hajvani, vaše vrijeme je prošlo, nova generacija dolazi, kojoj je stalo do države, a koja se neće obogatiti na račun države kao vi, poručio je Mijatović.

Postavlja se pitanje čiji je igrač Zlatko Lagumdžija, koji istom retorikom poput desničara Nebojše Vukanovića optužuje Mijatovića, i zašto pojedinim bošnjačkim političarima, poput bivšeg predsjednika SDP-a smeta Srbin koji želi biti Bosanac i Hercegovac!?

Povezani članci