Sport

MESSIJU EPSKI BOJ: Gaučosi na krovu svijeta, Leo donio definitnivnu odluku

Mundijal u Kataru okončan je finalnom utakmicom na Lusail Iconic stadionu u Dohi pred skoro 90.000 gledatelja. Snage su odmjerili Argentina i Francuska. Gledali smo antologijsko finale, mnogi će reći najbolje u historiji Svjetskih prvenstava. Nakon regularnog dijela bilo je 2:2, nakon produžetaka 3:3, a nakon penal serije do titule prvaka svijeta došla je reprezentacija Argetnine. Lionel Messi je tako osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao.

Argentina prva prijeti u finalnoj utakmici. U četvrtoj minuti šutirao je Alvarez, Llloris je bio siguran na golu. Tri minute kasnije blokiran je udarac De Paula, Varane je na vrijeme reagovao.

U 20. minuti Griezmann je centrirao iz slobodnjaka, Giroud najviši u skoku, šutirao je glavom ali preko gola ide lopta.

U 22. minuti slavlje Argentinaca. Dosušen je penal nakon jednog kontakta Di Marije i fudbalera Francuske. Messi je uzeo loptu i pogodio za 1:0.

Francuzi su u prvom poluvremenu bili neprepoznatljivi, Argentina je držala kontrolu, čekala svoju šansu i nova se ukazala u 36. minuti. Fenomenalna kontra Gaučosa, lopta stiže do Di Marie koji je sjajno istrčao na suprotnoj strani i na kraju poenitrao pored nemoćnog Llorisa za velikih 2:0.

Da su Trikolori bili van utakmice pokazuje i potez iz 42. minute kada je selektor Deschamps iz igre izveo Dembelea i Girouda, a ubacio Mouanija i Thurama.

Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 2:0 za Gaučose.

Argentina je i u nastavak susreta ušla bolje. U 58. minuti Alvarez je pobjegao odbrani Francuske, šutirao u bližu ugao, ali golman Lloris je zaustavio njegov udarac.

Igrala se 62. minuta, Alvarez je ponovo pobjegao odbrani Francuske, ali i ovaj put Lloris spašava Trikolore.

Francuska prijeti u 68. minuti, Mouani je šutirao nakon kornera, lopta odlazi pored argentinskog gola. Pokušava i Mbappe u 70. minuti, odlazi lopta preko gola.

Drama u 80. minuti. Francuska je dobila penal nakon što je Thuram pobjegao odbrani Argentine. Loptu je uzeo Mbappe i pogodio za 2:1 i tako vratio dramu u utakmicu. MInut kasnije šok za ARgentinu. Thuram dodaje Mbappeu, a ovaj iz prve sjajno pogađa za 2:2.

 

Pred sami kraj regularnog dijela utakmice prava drama. Coman je prošao, lopta dolazi do Thurama koji dodaje Rabiotu, ali Martinez odličnom intervencijom spašava Argentinu. Messi sjajno pokušava u sedmoj minuti sudijske nadoknade, Lloris je bio na visini zadatka. Ostalo je 2:2. i otišlo se u produžetke.

U produžecima najbolju šansu je imala Argentina u 105. minuti, Lautaro je fenomenalno šutirao, Upamecano blokirao u posljednji trenutak, prije toga je šutirao i Montiel. U 108. minuti pokušava Messi, Lloris ponovo brani.

U 109. minuti delirijum među navijačima Argentine. Messi na jednu odbijenu loptu natrčava i pogađa za vodstvo Gaučosa od 3:2.

U 117. minuti penal za Francuze nakon igranja rukom Montiela. Mbappe je ponovo uzeo loptu i pogodio za 3:3 za svoj hat-trick u finalu Svjetskog prvenstva.

U 120. minut Mouani je imao šansu za titulu, Martinez je ubilježo odbranu karijere, ostalo je 3:3 i otišli smo u penal seriju.

Nakon penal serije slavila je reprezentacija Argentine i došla do titule prvaka svijeta prvi put nakon 1986. godine.

Najbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi nakon utakmice kazao je kako još ne namjerava napustiti reprezentaciju Argentine, nego želi igrati nogomet u dresu svjetskih prvaka!

Povezani članci