Sport

AVDIĆ NADMAŠILA PUDAR: Od plivanja u plasteniku do državnog rekorda i norme za SP

Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju se održava u Sarajevu, a nova rekorderka na 400 metara 'slobodnim stilom' je postala Iman Avdić.To je djevojčica o kojoj su pisali svjetski mediji jer je tokom koronavirusa trenirala u djedovom plasteniku.

Avdić je postavila novi seniorski rekord Bosne i Hercegovine, vrijeme 4:17.75. Ispunila je normu za nastup na Svjetskom prvenstvu za seniorke u Fukuoki, Japanu.

Sjajna Avdić u finalu nije imala lagan zadatak, takmičila se s Lanom Pudar, no uspjela je biti brža. Pudar je zauzela drugo mjesto, a treća je bila Aiša Huremović.

Podsjetimo slika Iman Avdić dok trenira u plasteniku u Doboj-Jugu obišla je svijet, a to je bila inovacija njenog oca kako djevojčica ne bi prekidala trenažni proces.

U plastenik su smjestili bazen veličine 3x2, a Iman svakodnevno tu vježba uz konopac koji pomaže za stvaranje otpora dok pliva u mjestu.

"Ovo je na neki način jako čudno za mene, ali sve se može obaviti kao i prije samo na malo drugačiji način. Moj otac i ujedno trener ima isti režim kao i prije, samo što sada radimo na minute, a prije smo radili na metražu. Meni je jako lijepo ovdje i sretna sam što mi je omogućeno da plivam.

Povezani članci