Društvo

MIRSO I EDIN POSTIDILI SRBE: Prvak i viceprvak u jedenju čvaraka, kod Neđe soka nema

Pobjednik prvog Svjetskog prvenstva u brzom jedenju čvaraka koje je održano u petak uveče u Prijedoru u čuvenoj krčmi "Kod Neđe debelog" je Prijedorčanin Mirsad Mrkalj. Drugi najbolji istrebljivač "srpskog smokija" je njegov sugrađanin Emir Hodžić, a treći Banjalučanin Goran Gavrić Grga.

- Svaka čast vama Srbima na organizaciji prvenstva u čvarcima. Znate ih dobro praviti, ali ne znate brzo jesti - poručio je u šali nakon pobjede Mirsad Mrkalj i dobio aplauze više stotina ljudi koji su prisustvovali ovoj nezapamćenoj manifestaciji. 

Neđo Gojić, vlasnik ove kultne kafane koga omladina naziva gospodarom holesterola i prvim jahačem "svinjokalipse", nakon uspješno završene "Čvarkijade" zahvalio je učesnicima i čestitao pobjedu kumu Mrkalju.

- U žestokoj konkurenciji dobio si najbolji poklon - polovne priglavke, pa ove zime nećeš ozepsti. Dakle, obuj čarape, pojačaj čvarke i alkohol i ne boj se. Takođe, čestitam i ostalim pobjednicima i gostima koji su nam stigli iz cijele Republike Srpske, a najviše iz Banjaluke. Posebno Emiru, koji je za nagradu dobio naramak komuša, te Grgi koji je osvojio crne starke broj 37 iz 1994. godine. I da ne zaboravim našeg Zoku Brdara Rusa koji je u revijalnom delu osvojio šampon od koprive pa će imati besplatno kupanje dva mjeseca - rekao je Neđo i počastio pićem cijelu kafanu.

- Ova moja dobra omladina i studenti su najviše doprinijeli organizaciji ovog događaja. Snašli su se, donijeli čvarke i sa njima uvijek lijepo sarađujem. Sve je bilo interesantno, pa namjeravam da u budućnosti usaglasimo još jedan projekat u kojem ćemo organizovati vaskršnju tucijadu - najavio je popularni Neđo.

Za to vrijeme, organizatori su otkrili da je na prvom Svjetskom prvenstvu smazano više od pet kilograma čvaraka koji su nabavljeni iz kućnih zaliha i uz podršku pojedinih lokalnih mesnica.

- Prema propozicijama svi takmičari su bez hljeba jeli po 100 do 150 grama čvaraka. U tom smeru, želimo da ovo postane tradicija i turistička atrakcija, kao i naš "Neđzit fest", festival muzike, veselja i prasećeg pečenja koji smo organizovali ove godine u avgustu s ciljem da se zabavimo i da pomognemo da opstane ova kafana stara više od 20 godina - naglasili su oni i naveli da je na "Čvarkijadi" popijeno više od 40 gajbi piva i nepoznata količina domaće rakije i drugih žestokih pića.

- Soka nije bilo i nikada ga, kako zahtjevaju naši gosti, neće biti. Inače, ja ne pamtim da je ikada bilo ovakvo takmičenje, a s obzirom na promet polako se vraćamo u one zlatne godine kada se "Kod Neđe" mnogo jelo, pilo i veselilo - istakla je konobarica Dragica Dada Stupar koja tu radi od 1996. godine.

Povezani članci