Sport

ZMAJICAMA NISU PODREZANA KRILA: Spas u zadnji čas, Vlada KS i Grad Sarajevo dali novac za odlazak na velika takmičenja

Država je još jednom izdala sportiste. Sjajna ženska košarkaška reprezentacija na SP ipak odlazi, a pomoći će im Vlada KS i Grad Sarajevo. U trenutku kada je izgledalo da bi zbog nedostatka novca za rezervaciju leta naša reprezentacija mogla biti izbačena sa Mundobasketa oglasio se predsjednik NIP .a Elmedin Konaković sa dobrim vijestima.

Vlada Kantona Sarajevo će izdvojiti potrebna sredstva (150.000 KM) za odlazak naše ženske košarkaške reprezentacije na Svjetsko prvenstvo. Zmajice su zaslužile i mnogo više od toga!

Ranije danas su se oglasili iz KS BiH.Čekajući da se ispune obećanja i najave o pomoći Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, kao i reakciju institucija, iz KS BiH saopštiti su kako je opasnost od neodlaska ženske košarkaške reprezentacije na historijski nastup na Svjetskom prvenstvu postala sasvim realna opcija.

Novca nemamo, ne znam koliko puta trebamo ponoviti da bi nas neko u institucijama ozbiljno shvatio. Sada smo zaista došli do samog ruba i prijeti nam izbacivanje sa Svjetskog prvenstva ukoliko u preostalih nekoliko dana ne nađemo rješenje. Ne moram govoriti kakav bi to bi udarac za kompletan bh. sport, ali i bruka za samu državu. Od obećanja i statusa po društvenim mrežama, gdje se najavljuju neke uplate KSBiH, zasad nemamo ništa. Ni marke. Zato upućujemo posljednji apel da nam se izađe u susret, inače ćemo biti suočeni sa katastrofalnim posljedicama”, kaže generalni sekretar KSBiH Amer Čolan. 

Čini se da je državni premijer Zoran Tegeltija nedavni sastanak samo formalno održao.

Podsjećanja radi, Svjetsko prvenstvo bi se trebalo održati od 22. septembra do 1. oktobra u Australiji. Izabranice Gorana Loje nalaze se u grupi A zajedno sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Portorika.

Situacija nije puno bolja ni kod muške košarkaške reprezentacije. Njoj je prije nekoliko dana pomoć obećala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Košarkašima Bosne i Hercegovine koji predstavljaju našu državu upitan je odlazak na Evropsko prvenstvo zbog nedostatka sredstava.Smatram da je nedopustivo propustiti ovakvu priliku i zbog toga smo donijeli odluku da Grad Sarajevo podrži odlazak naših košarkaša na Evropsko prvenstvo sa 25.000 KM.Strateški cilj Gradske uprave propisan Strategijom razvoja Grada Sarajeva, je podržavati vrhunski sport i naše reprezentacije u skladu sa budžetskim okvirom Grada.Svi znamo da Grad Sarajevo ima skroman budžet, ali smo spremni dati svoj doprinos za ponos naše države i pozivamo i druge nivoe vlasti da to urade. Sportisti su naši najbolji ambasadori! - objavila je Karić na svom profilu.

Povezani članci