Sport

CIJELI SVIJET U SARAJEVU: Jednako vrijedni, najveći karate majstori prenose znanje i vještine

Najveća bh. i regionalna imena iz karatea zagovaraju inkluzivnost i jednakost na predstojećem 2. Olimp Karate Summitu koji ove godine stiže sa sloganom Jednako vrijedni.

Sarajevo ponovo dolazi u žižu sportskih dešavanja, kada će po drugi put postati mjesto susreta i predstavljanja najboljih karate praksi i aktuelnih karate trendova iz regiona i svijeta. Drugi po redu Olimp Karate Summit, planiran od 15. do 17. decembra u dvorani „R“ Sport Centra u Sarajevu te u prostorijama Mozaik startup studija, donijet će zanimljive sadržaje za karatiste, kao i predstavnike vladinog i nevladinog sektora zainteresirane za oblasti inkluzije u sportu. Vrhunski predavači i treneri karatea iz Bosne i Hercegovine i regiona pripremaju edukativne programe i treninge na kojima će podijeliti svoja bogata iskustva i saznanja svim karate entuzijastima.

Karate klub „Olimp“ iz Sarajeva organizira ovaj prestižni sportski događaj za Bosnu i Hercegovinu, seminarskog tipa, koji je otvoren za sve učesnike iz regiona i svijeta. Upravo jedan takav posjećeniji događaj donosi priliku i budi dugogodišnju želju organizatora da skrene pažnju javnosti i na takmičare parakarate kategorija, odnosno djecu i osobe s poteškoćama u razvoju koje se već bave ili iskazuju želju i interes da se bave karateom. Tome treba dodati da roditelji i osobe s poteškoćama u razvoju sve češće iskazuju potrebu za sportskim aktivnostima i druženjima kao podržavajućim mjestima i prilikama na kojima se mogu dodatno razvijati i napredovati – bez stigmatizacije i predrasuda. Stoga je slogan Drugog Olimp Karate Summita posebno zanimljiv i zamišljen da u dvije jednostavne, ali značajne riječi izazove pažnju i podršku - „Jednako vrijedni“.

Olimp Karate Summit 1

„Razvoj psihomotoričkih sposobnosti, razvoj samopouzdanja, pravilan tjelesni rast i razvoj djece i omladine, a pritom socijalizacija kroz druženje s vršnjacima, su oduvijek bile karakteristike karate treninga. Ovoga puta želimo skrenuti pažnju na inkluziju i jednakost, jer sve moje kolege zapravo zagovaraju one temeljne ljudske i društvene vrijednosti prije svega, a koje se manifestiraju prilikom treninga, tj. međusobne komunikacije svih polaznika i trenera, što posredno utječe na kreiranje prijatnog ambijenta za sve polaznike. Slogan 'Jednako vrijedni' podrazumijeva jednakost sve djece bez obzira na one nametnute negativne društvene norme ili stigmatizaciju zbog poteškoća u razvoju. On komunicira to da smo svi važni, da možemo dati svoj doprinos u društvu, ali i da svi možemo biti vrijedni, tj. marljivo raditi i na putu postizanja ličnih uspjeha i ostvarenja„ istakao je Goran Đekić, organizator i predsjednik karate kluba Olimp iz Sarajeva.

Olimp Karate Summit 2

Drugi Olimp Karate Summit predstavlja posebne goste i donosi raznovrsne sadržaje za sve uzraste, te nova saznanja i zanimljive pristupe u karateu. Kata i kumite programi bude najviše interesa, a poseban doprinos će dati specijalni gosti  - sensei Livius Bunda, koji se smatra najvećim kata stručnjakom u našem regionu, bivši selektor Jugoslavije, Srbije i Crne Gore te Slovenije; i  sensei Almir Cecunjanin, selektor seniorske i U21 reprezentacije Crne Gore, nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Olimp Karate Summit 3

Sve učesnike očekuje dinamičan i intenzivan set treninga i sesija za unaprjeđenje psihomotoričkih i takmičarskih vještina. Obrađivat će se i ono vječno pitanje, a to je kako kontinuirano napredovati i usavršavati vrhunsku izvedbu kata i borbi? Zatim, šta su preduvjeti za postizanje uspjeha u sportu, te koji je to zapravo put šampiona? Ovo su samo neke od tema koje će se naći u programu. Roditelje i trenere očekuju još i zanimljivi interaktivni paneli, te svakako odlična prilika za umrežavanje, druženje i razmjenu iskustava.

Olimp Karate Summit 4

Podršku 2. Olimp Karate Summitu su dali gosp. Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, te medijski partneri BHRT, FACE TV, Ljudski.ba, Raport i agencija Marketing & Living. Organizaciju su podržali sponzori: Dijagnostički centar za dojku Dr. Una Delić, Dental Office Dr. Mersiha Avdić Saračević, Boa Belts, Lihić montaža, Kaan mobile shop i Optika Vision Partners & Co.

Olimp Karate Summit 7

Više informacija o događaju i kotizacijama potencijalni učesnici i klubovi mogu dobiti putem telefona 061 82 37 55, e-mailom This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. te preko oficijelne Facebook stranice Karate Kluba Olimp.

 

Povezani članci