Sport

ANESOVO SRCE ŠAMPIONA: Ustao iz invalidskih kolica i došao do svjetske bronze

 Kao 11-godišnjak Anes je pokazivao izrazitu volju za ozdravljenjem i povratkom na tatami – karate borilište, na kojem je prije bolesti ostvarivao fantastične rezultate, te je upravo borbu sa sportskog terena prenio na život. Pobjedio je rijetko oboljenje i vratio se na tatami gdje je opet postao pobjednik.

Anesu je dijagnosticiran težak sindrom koji inače nije zabilježen kod djece i to je bio prvi šok. Nakon obezbjeđivanja potrebne terapije, za što su roditelji bili beskrajno zahvalni svim ljudima dobre volje, započeo je i proce rehabilitacije u Fojničkom Reumalu.Bili su to teški dani puni unutrašnjih bitki kako za Anesa tako i za njegovu porodicu.

Organizovali smo mu razne posjete iznenađenja, ljudi koje je volio ili sa kojima se družio pa smo mu i na taj način dizali moral. Crpili smo snagu iz uvjerenja da će sve to uz Allahovu pomoć biti dobro i da će sve završiti hairli. Ipak, život je postao fokusiran na ono što je potrebno za Anesovo liječenje. Ja sam malo više bio uz njega, a supruga Alma uz kćerkicu Saudinu. Mislim da je naš odnos u tom periodu postavio dodatnu snagu i temelje za našu porodicu, jer smo još više zavoljeli jedno drugo i imali ogromno poštovanje za sve što smo zajedno radili da bi se Anes izliječio”, ispričao je Anesov otac Samir.

Neposredno prije bolesti Anes je postao Balkanski šampion u karateu u svojoj kategoriji i taj osjećaj, da može pobijediti protivnike na tatamiju dao mu je snagu da pobijedi i bolest.

Vježbe koje nisu ni malo jednostavne, a nerijetko su bile i bolne je podnosio tako da bi tražio još malo vježbi kako bi se što prije oporavio. Naravno, bilo je nekoliko baš teških trenutaka kada bi volja popustila, ali tada bi se kao porodica zajedno podsjećali da ne smije odustati i da ima razloga da nastavi da se bori i tako je i bilo.

A od nedelje više nema dileme Anes je rođeni pobjednik. Kao takmičar karate kluba Champion sa Ilidže i reprezentativac Bosne i Hercegovine u kategoriji U-21 (+84kg) na Svjetskom prvenstu u Turskoj (Konya) osvojio je bronzanu medalju.  

Anes je u prvom krugu pobijedio šampiona Brazila 9:0. U drugom kolu savladan je Poljak 5:0

Treći prepreku bh. karatista savladao je preko šampiona domaće Turske rezultatom 4:3.

U četvrtom krugu Anes je izgubio od Makedonca tijesnim rezultatom 2:1 i ušao u repasaž borbu za treće mjesto. U repasažu je bio uspješniji od takmičara iz SAD-a rezultatom 8:0.

Kada je u pitanju borba za medalju, Bostandžić je pobijedio predstavnika Azerbejdžana Osmanli Osmana 6:3 čime je osigurao bronzano odličje za Bosnu i Hercegovinu.

Povezani članci