Politika

VIJEĆE MINISTARA BiH DONIJELO NIZ ODLUKA: Kraj za bjegunca Galića

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o posjetu Pododbora Ujedinjenih naroda za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni (SPT) Bosni i Hercegovini s Prilogom 1 - Tablica preporuka SPT Pododbora Ujedinjenih naroda za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni s odgovorima nadležnih institucija vlasti Bosne i Hercegovine o njihovoj realizaciji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će ovu informaciju zajedno s odgovorima nadležnih institucija o realizaciji preporuka, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dostaviti Pododboru Ujedinjenih naroda za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kazni.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina ispunjava međunarodne obveze, kao potpisnica   Konvencije protiv torture Ujedinjenih naroda i Opcijskog protokola, a nakon što je izaslanstvo SPT-a posjetilo Bosnu i Hercegovinu u prosincu 2022. godine, s ciljem pružanja savjetodavne i tehničke pomoći vlastima BiH u uspostavljanju nacionalnog preventivnog mehanizma i učinkovitije zaštite prava osoba lišenih slobode.

Nadležne institucija svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini pripremile su odgovore na preporuke, koji potvrđuju ostvareni napredak, nakon što je u kolovoza 2023. godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čime je kreiran pravni okvir za uspostavu preventivnog mehanizma u BiH.

PREPORUKE EU: STVORENI UVJETI ZA RAD CERT-a I JAČANJA KAPACITETA AZILA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o potrebi zamjene odobrene namjene korištenja prostorija u Zgradi prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, s ciljem stvaranja uvjeta za početak rada Tima za odgovor na računalne incidente (CERT) u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je dana suglasnost Ministarstvu sigurnosti da dio ranije dodijeljenog neiskorištenog prostora u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine može koristiti u svrhu uspostavljanja Tima za odgovor na računalne incidente u institucijama Bosne i Hercegovine te je zadužilo Službu za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine da, u što kraćem razdoblju,  pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi na usvajanje odgovarajuću odluku.

Podsjećamo kako je Vijeće ministara BiH još u svibnju 2023. godine dalo suglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, kojim je u okviru ovog ministarstva uspostavljena nova organizacijska jedinica - Tim za reagiranje na računalne incidente za institucije BiH.

Na ovaj način omogućava se realizacija projekta „Jačanje kibernetičkih sigurnosnih kapaciteta u Bosni i Hercegovine“, što je jedan od prioriteta na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Preostali dio ovog prostora u prizemlju Zgrade prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine bit će iskorišten za uspostavu Ureda za registraciju, intervju i postupak azila Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, čime se osiguravaju međunarodni standardi i postupa sukladno preporuci Europske komisije u smislu jačanja kapaciteta u području azila. 

Prostor ukupne površine oko 100 m2 u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine ranije je bio dodijeljen Ministarstvu sigurnosti za uspostavu zajedničke kontakt-točke za suradnju s EUROPOL-om, koja je od lipnja prošle godine uspostavljena u drugom dijelu ove zgrade. 

NASTAVLJA SE DIJALOG BiH I EU-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju osmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Europske unije i Bosne i Hercegovine, 19. 11. 2024. godine.  

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH će u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i nadležnim službama Europske komisije provesti nužne radnje za održavanje osmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Europske unije i Bosne i Hercegovine, kojim se provodi Sporazum o stabilizaciji u pridruživanju (SSP).   

Predsjedatelj izaslanstva BiH Slobodan Cvijanović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će na raspolaganju medijima za upite u vezi sa sastankom ovog pododbora.

Tijekom osmog sastanka izaslanstva Bosne i Hercegovine i Europske komisije, putem videokonferencije, razgovarat će o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskim i tržišnim aspektima, razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa u sektorima poljoprivrede i ribarstva, poljoprivredi i ruralnom razvoju, fitosanitarnom, veterinarskom i području sigurnosti hrane te ribarstvu i akvakulturi.  

POVJERENSTVO ZA PROVOĐENJE MEĐUNARODNIH ZDRAVSTVENIH PROPISA SZO

 Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesena je Odluka o uspostavi Povjerenstva za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa (2005) Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).   

U Povjerenstvo su imenovani predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluga Brčko distrikta BiH. 

Povjerenstvo će sukladno Međunarodnim zdravstvenim propisima vršiti zdravstveni nadzor na svim razinama ustrojstva zdravstvenog sustava, obavještavati o bolesti koja bi mogla imati međunarodni javni značaj i uključivati se u globalni sustav nadzora koji je uspostavio SZO.

PRAVILNIK O SLUŽBENIM VOZILIMA ZA SPECIJALIZIRANE NAMJENE MINISTARSTVA SIGURNOSTI

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Pravilnik o službenim vozilima za specijalizirane namjene Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine radi njegovog usklađivanja s ranije usvojenim Pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Ovim pravilnikom su propisani način korištenja te uvjeti nabave uz prava i obveze osoba koje koriste ukupno 16 specijaliziranih službenih vozila u vlasništvu ovog ministarstva, procijenjene vrijednosti od 50.000 do 125.000 KM koliko iznosi procjena motornog vozila za tempest mjerenje.    

Radi se o dostavnim i vozilima za obavljanje inspekcijskih aktivnosti, za prijevoz klasificirane pošte, za vršenje tempest mjerenja, te za potrebe sektora u Ministarstvu sigurnosti tijekom obavljanja službenih poslova. 

Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e. Razriješen je sa 8.7.2024. godine, a zaključkom Vijeća ministara BiH onemogućeno mu je pravo za otpremninom ili nekim drugim beneficijama jer bjegunac kojeg traže organi gonjenja ne zaslužuje beneficije,Time se okončala trakavica duga nekoliko mjeseci, odnosno od 9. jula od kada se nalazi u bijegu i nije dostupan pravosudnim organima BiH.

Povezani članci