Politika

ZASTUPNICA SDP-a PODIGLA BURU: Jesmo li za reforme ili nastavljamo po starom

Da li smo se zaista odlučili za reformu ili nastavljamo politizirati teme koje su isključivo životne, praktične ili pred Ustavnim sudom BiH utvrđen? Ovo pitanje je uputila zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ermina Salkičević-Dizdarević, nakon što je danas Evropska komisija danas odobrila reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, ali ne i BiH.

Ona je pozdravila napredak ovih pet zemalja koje su svoju reformsku agendu završile.

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, ja imam komentar: Da li smo se zaista odlučili za reformu ili nastavljamo politizirati teme koje su isključivo zivotne, praktične ili pred Ustavnim sudom BiH utvrđene - kazala je Salkičević-Dizdarević za Fenu.

Kako je i naglasila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, istaknula je Salkičević-Dizdarević, učešće na jedinstvenom tržištu EU i sposobnost naših kompanija da se ravnopravno takmiče je ustvari možda najvažnija tema o kojoj stalno trebamo pricati.

- Da li su naše kompanije spremne, da li su institucije BiH spremne da odgovore zahtjevima evropskog tržšta u dijelu standardizacije, akreditacije, mjeriteljstva, nadzora nad tržišem? Da li mi u BiH imamo jedinstvenu primjenu zakona koje prihvata EU ? Da li mi u BiH i dalje imamo
"na snazi" zakone za koje postoje presude Ustvanog suda koji te zakone proglašavaju neustavnim i stavljaju ih van snage, kao Zakon o tehničkim propisima RS? Zakoni poput ovog su u čistoj suprotnosti sa evropskim integracijama, podrivaju BiH i njen legalitet i legitimitet i kao takav mora biti izbačen iz ovako važnog dokumenta kao sto je reformska agenda - kazala je ona.

Smatram da BiH treba snažna posvećenost za napredak na evropskom putu koja neće biti deklarativana, a sigurno ne smije biti suprotna interesima građana i privrede BiH.

- S tim u vezi, Plan rasta je dobar alat za napredak na našem evropskom putu, ali uz uslov da isti ne bude prostor gdje će se pokusati provući neustavni zakoni i druga rješnja koja su u suprotnosti sa jačanjem jedinstvenog tržišta BiH - kazala je Salkičević-Dizdarević za Fenu.