Politika

VANREDNO U CIK-u BiH: Žestoke kazne strankama, ministrica sudjelovala u prevari

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je danas zbog lažnog predstavljanja SPS i SDA sa po 4.000 KM, jer je utvrđeno da je Bojana Kos, delegirana ispred SDA u jednom biračkom odboru, u stvari član SPS-a.

"Utvrđeno je da je ona 2024. godine imenovana za pomoćnika ministra prosvjete ispred SPS-a, a na posljednjim opštim izborima bila je kandidat ove stranke", navedeno je na sjednici.

CIK je kaznio i Bojanu Kos sa 1.000 KM, te zabranom angažovanja u organima za sprovođenje izbora u periodu od četiri godine.

Na sjednici je odbijen prigovor SNSD-a protiv SDS-a zbog zloupotrebe resursa, kao i žalba SNSD-a na odluku Opštinske izborne komisije Istočni Stari Grad koja je kao neosnovan odbila prigovor te stranke zbog glasanja na vozilu ispred biračkog mjesta.

"Utvrđeno je da su korištene procedure pomoći drugog lica, koje dođe do biračkog mjesta, ali ne može ući na biračko mjesto, stoga se žalba odbija kao neosnovana", navedeno je na sjednici.

CIK je uvažio žalbu SDS-a na odluku Opštinske izborne komisije (OIK) Rogatica, koja je odbila prigovor ove stranke da je jedan birač ubacio dva listića u kutiju glasajući za načelnika opštine, čime je postupak vraćen OIK Rogatica, kako bi se uradile potrebne radnje i sankcionisalo odgovorno lice koje je biraču dalo dva listića za glasanje.

Na današnjoj sjednici usvojena je i instrukcija o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima u Jablanici, prema kojoj birač kojem su uništeni dokumenti biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte izdatog od nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za izdavanje obrasca lične karte sa fotografijom neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte sa fotografijom.

Drugi dio instrukcije odnosi se na to da je za jedno biračko mjesto u Jablanici potrebno odrediti novu lokaciju, te da će o tome Opštinska izborna komisija Jablanica obavijestiti CIK i birače.

CIK je danas imenovao i dva koordinatora za koordinisanje i nadgledanje odgođenih izbora u Jablanici.

Povezani članci