Politika

UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: SDA opozicija, lavina kritika nije zaustavila imenovanje Vijeća ministara BiH

Gotovo je! Niko od 23 poslanika vladajuće koalicije nije se pokolebao tokom rasprave o imenovanju Vijeća ministara BiH. Trojka je tako dobila najveću bitku protiv SDA do sada. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dokazao je još jednom da ima čvrstu ruku. Buntovnici iz sarajevskog SNSD-a pogeli su glavu i u interesu RS-a podržali izbor Vijeća ministara sa Borjanom Krišto (HDZ) na čelu. Podržali su i "mrskog" im novog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića iz DNS-a čiji prijedlog je i podigao najviše prašine u javnosti.

U interesu opstanka nove koalicije Trojka otrpila sve kritike i poslala SDA zvanično u opoziciju.

Uzalud su bile kritike poput one da se mogao imenovati i Zmaj od Šipova, da među ministrima ima falsifikatora i da se kriminal seli u najviše institucije BiH ospianje novog vladajućeg bloka u BiH se nije nastavilo.

Promjenio se jedino zamjenik predsjedavajuće, u sudijskoj nadoknadi umjesto predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koji je postao ministar vanjskih poslova, taj posao je povjeren novom ministru odbrane Zukanu Helezu iz SDP-a.

Dok se čekaju zvanične reakcije čini se da je siguran u sebe i novu državnu vladu bio novi ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu koji je i prije glasanja poručio iz sale Parlamenta BiH: "Hvala" U istoj sali sam bio školske 1989/90 godine na studentskim demonstracijama. Šta je život.!

Ministri u novom sazivu Vijeća ministara BiH će biti: Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova; Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora; Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Davor Bunoza, ministar pravde; Edin Forto, ministar komunikacija i prometa; Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova; Nenad Nešić, ministar sigurnosti; Zukan Helez, ministar odbrane i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Povezani članci