Politika

SDA I SDP POD RUKU U HNK: HDZ eliminirao konkurenciju kod Hrvata

Još uvijek nezvanično sastav nove vlade HNK je dogovoren. Vladu će činiti pet ministara i premijer iz HDZ-a, četiri iz SDA, a SDP je dobio dva ministarstva.

U političkim kuloarima posljednjih se mjesec dana pričalo o tome kako HDZ koji je sa 11 ruku u Skupštini ove županije neizostavan kao partner u sastavljanju vlade želi najprije eliminirati konkurenciju iz hrvatskog korpusa, zatim ostaviti na životu dugogodišnje partnere iz SDA, a potom i ispoštovati SDP kao partnere na federalnom i državnom nivou.

Prema informacijama koje ipak cure iako su se političari zavjetovali na šutnju dok se ne potpiše sporazum SDA će dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja. SDP-u će pripasti Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

 HDZ će zadržati ministarstva koja su i do sada imali. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

Također, SDA je dobila mjesto predsjedavajućeg Skupštine HNK, dok će HDZ i SDP dobiti mjesta zamjenika predsjedavajućeg.

Iz HDZ-a ne žele o detaljima već navode kako su pregovori još u toku i kako je dogovor stranaka bio da se ne izlazi u medije prije nego što se potpiše sporazum o saradnji. Iz SDA i SDP-a se ne javljaju na telefone.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović ne krije da je razočaran.

- Tu će se neki odnosi definitvno razbistriti, i bit će svima sve jasno, pa tako i meni. Tako da oni rade svoj posao a mi ćemo svoj. Ovo će se isto u nekom obliku implicirati na ostale kantone, prvenstveno na livanjski, pa ćemo vidjeti, rekao je Cvitanović te dodao i to kako je sa SDP-om njegova stranka imala komunikaciju i čvrst dogovor da ne idu u vlast jedni bez drugih.

- Ne mogu reći da se ljutim na njih, ali eto...U svakom slučaju mi nismo dio te većine i 99% da nećemo ni biti, kako god se ta većina raspakirala,  kazao je Cvitanović.

Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

Povezani članci