Politika

NEMA VLADE ZBOG SRBA: Tenzije u Mostaru, SDP-ov crveni karton za SDA

Potpisivanje koalicijskog sporazuma nove parlamentarne većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koju bi činili HDZ BiH, SDA i SDP, koje je bilo zakazano za danas je otkazano. Razlog, SDP ne pristaje da SDA u novu većinu ugura i NES, stranku koji ima jednog zastupnika u Dkupštini kantona kojem b SDA dala jedno ministarsko mjesto.

Za SDP je neprihvatljivo da jedno ministarsko mjesto koje pripada Srbima SDA ustupi NES-u posebno jer je bilo predviđeno da se oko te pozicije dogovore SDA i SDP.

. Također je odgođena i sjednica Skupštine HNK, zakazana za petak, na kojoj je trebala biti izabrana nova Vlada, koja bi zamijenila postojeću, koja je već pet godina u tehničkom mandatu.

Kantonalni odbor SDP BiHsinoć je izrazio žaljenje zbog toga.

-S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranaka uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana vanredna sjednica Skupštine saopštili su iz SDP-a.

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK.

-Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES. Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u. U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu, navodi se u saopštenju SDP-a.

Ističu kako se NES HNK ne uklapa u programske ciljeve proklamirane sporazumom, a pogotovo se, kako navode, ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

- Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, napominju iz SDP-a.

SDP BiH, ističe kako ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ BiH, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine.

Prema međustranačkom dogovoru HDZ BiH, kao najjača stranka u Skupštini HNK-a dobila bi mjesto premijera, a tu dužnost obavljla bi Marije Buhač, inače kćerka bivšeg predsjednika kantonalnog odbora HDZ BiH Rafaela Gagre, te pet resora, na čelu kojih su i ranije bili dužnosnici ove stranke- unutarnjih poslova, zdravstva, prometa i veza, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te branitelja.

Tri resora pripala bi SDA, obrazovanje, finansije, građenje i prostorno uređenje, dva SDP.-u privreda, te turizam, trgovina i okoliš, dok su se te dvije stranke trebale dogovoriti koga će predložiti na jednu ministarsku poziciju, koja po Ustavu pripada srpskom naroda.

Povezani članci