Politika

MURPHY RAZOTKRIO DODIKA: U ozbiljnim je problemima, nastoji stvoriti krizu

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy reagirao je na najnovije istupe predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. 

 

Murphy poručuje da "iako bi gospodin Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika Republike Srpske, on to ne čini".

- Sjedinjene Države nisu neprijatelj Srba i stanovnici Republike Srpske to znaju. Sjedinjene Države nisu nikome neprijatelj u Bosni i Hercegovini. Jasno sam izložio u svom nedavnom intervjuu kako Sjedinjene Države podržavaju i pomažu stanovnike Republike Srpske. Ponosni smo što smo njihovi partneri i bićemo i dalje, navodi Murphy i dodaje:

- Ne osjećam se ugroženim od građana Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske. Zapravo, moji angažmani sa narodom Republike Srpske uvijek su bili topli i prijateljski.

Navodi da je jasno da se Dodik u narednim sedmicama suočava sa ozbiljnim i važnim problemima, do kojih dolazi vlastitim djelovanjem, te da nastoji stvoriti krizu kako bi odvratio ljude od svojih nevolja jer želi izbjeći odgovornost. 

- Nećemo učestvovati u tome, navodi Murphy.