Politika

CVITANOVIĆ OČAJAN: HDZ odustao od plana protiv Bošnjaka

Nakon što je HDZ 1990 ljetos pokrenuo inicijativu da oživi zamrle pregovore o formiranju Vlade HNK u Mostaru, kao glavna uzdanica HDZ-a BiH, najednom je ispala iz vlasti u tom kantonu jer se HDZ BiH dogovora sa SDP-om i SDA.

Tim povodom je lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za naš portal kazao kako je iznenađen novonastalom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kojapo njegovim riječima jasno pokazuje da HDZ BiH čini sve da HDZ 1990 ne bude dio vlasti u tom kantonu, pa traži bilo koje rješenje bez njih.

”Ja ne znam šta je razlog tome, a jedino može biti strah od našeg pozicioniranja i jačanja, jer mi stvarno mislimo raditi i nemamo namjeru biti dio nečega gdje ćemo samo držati svijeću ovim trendovima koje imamo. Zato im poručujem da se konačno uozbilje i da ne lažu narod, te da pokrenu procese, pa makar i kroz tehničku vladu, da zasjeda skupština koja nije zasjedala pet mjeseci i da se vrati neka nada i vjera u kanton, nakon toliko godina ‘tehniciranja’ i ne znam ni kako bi ga više nazvao, jer ovo šta se radi više nema nikakvog smisla”, rekao je Cvitanović.

Ističe da HDZ 1990 ne mora biti dio vlasti u HNK niti će se gurati, ali je kako naglašava, sasvim sigurno, pokušavajući sastaviti sve partnere ta stranka pokazala svoju odgovornost i proaktivnost kao stabilizator odnosa u HNK, bez obzira na to što se politički predstavnici nisu odazvali sastanku.

“To što je HDZ-u BiH bliži SDA od HDZ-a 1990, u ovom kantonu i što im je blizi SDP od HDZ 1990, ne govori o meni ni o HDZ-u 1990, nego o HDZ-u BiH i njihovom poimanju i HNS i odnosa”, kazao je Cvitanović rezigniran odnosnom HDZ-a BiH u tom kantonu.

Kaže nam kako je u jednom trenutku stvarno mislio, da je cilj da se postigne dogovor u HNK, ali sad više ništa nije siguran kada je u pitanju implementacija dogovora sa HDZ-om BiH.

“Njima želim poručiti da mi imamo 16 Hrvata i da sam ja očekivao da ćemo učiniti sve da vratimo stanje iz 2006. godine i da skinemo ovaj paritet u HNK, koje su oni dali Bošnjacima, a koji ne odgovara činjeničnom stanju u Srednjoj Bosni, a ta dva kanona su povezana”, rekao je Cvitanović.

Tvrdi da je imao nekoliko neformalnih sastanaka sa kantonalnim predsjednikom HDZ-a BiH, gdje su razmijenili mišljenja, nakon čega je očekivao povratnu informaciju iz političke korektnosti i uvažavanja, te da će vratiti proces dogovaranja u okvir odnosa kakvi po njemu trebaju biti u HNK.

“U HNK jednostavno nema partnera s kojim se može razgovarati, sve se svelo na politikantstvo i partikularne interese i zato se nalazimo u ovakvoj situaciji”, zaključio je Cvitanović.

Na kraju dodaje kako su tu vjerojatno i određeni sukobi unutar samog HDZ-a BiH gdje se, kako ističe, više ne zna ko kome podmeće i ko s kim šta dogovara.

Povezani članci