Politika

HDZ SPREMA ZAMJENU HERCEGU: Slaven Zeljko bi konačno po zakonu bio udomljen, HDZ-ovac po mjeri mostarske SDA

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Slaven Zeljko prvi je kandidat za budućeg premijera HNK-a. Tu informaciju za Dnevni list potvrdilo je nekoliko izvora iz vrha te stranke, a Zeljko bi na toj poziciji, ukoliko se na predstojećim izborima realiziraju planovi stranke Dragana Čovića, naslijedio aktualnog kantonalnog premijera Nevenka Hercega.

Kao predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Zeljko je sa Salemom Marićem 2020 potpisao međustranački dogovorkojim se, kako je rečeno, uklanja diskriminacija te izjednačava vrijednost glasa svakog birača u Mostaru.

– Došli smo do ovog kompromisnog rješenja koji je u suštini kopija onog starog samo što otklanja tu diskriminaciju i izjednačava vrijednost glasa svakog birača. Znači, i dalje imate šest gradskih područja, šest listi i jednu zajedničku gradsku listu – pojasnio je tada Zeljko.

Prvo radno iskustvo Slavenu Zeljki bilo je pozicija savjetnika predsjedavajućeg Doma naroda Federalnog parlamenta. On je 2014. godine bez dana radnog staža postao savjetnik tadašnjem predsjedavajućem Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislavu Martinoviću. Prije toga bio je predsjednik Mladeži HDZ-a BiH. Njemu je 2015. godine ugovor produžila u to vrijeme nova predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Podsjetimo, Centar za istraživačko novinarstvo je 2017. godine razotkrio da pet od osam savjetnika Lidije Bradare, tadašnje predsjedavajuće Doma naroda PFBiH, ne ispunjava zakonske propise za imenovanje na te dužnosti. Jedan od tih savjetnika je bio i Zeljko. Nakon toga je, od decemra 2018., imenovan za vršitelja dužnosti člana Uprave u poduzeću ‘Operator – Terminali Federacije’. Odluku o njegovom izboru na ovu dužnost donijela je Vlada Federacije BiH na preporuku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Zeljko nije prošao konkursnu proceduru za ovu poziciju jer je privremeno imenovan na godinu dana pa nisu postojali nikakvi kriteriji pri njegovom zapošljavanju. Ostaje da se vidi hoće li Zeljko po volji stožerne stranke postati i mandatar buduće Vlade HNK-a.

Povezani članci