Politika

POLITIČKA BOMBA IZ MOSTARA: Dobri odnosi SDP-a i DF-a ključ za novu vladu

Predsjednik Mostarskog SDP-a Arman Zalihić očekuje da bi HNK uskoro mogao dobiti novu vladu. U narednih sedam dana trebali bi se intenzivirati stranački pregovori, a kako se čini plan je da SDA ide u opoziciju.

Očekujemo kroz idućih sedam dana intenzivne pregovore i tada ćemo imat jasnu sliku. Očekujemo da po vertikali spustimo vlast partnera sa državnog i entitetskog nivoa i na HNK. S tim što je posebnost da SDP i DF u našem kantonu imaju dobre odnose i mi želimo da u bloku okupljenom oko SDP-a budu DF i NIP, te da sa dva HDZ-a izglasamo novu Vladu sa potpuno novim imenima u odnosu na ono sto smo gledali zadnjih 8 godina, za Ljudski.ba je rekao Zalihić.

Dva HDZ-a imaju 14 ruku u Skupštini, SDP bi trebao okupiti još šest da bi se formirala vlada. SDA ima sedam zastupnika i sa tim brojem bi mogla biti partner HDZ-u da se nastavi kontinuitet saradnje koja je samo jednom prekinuta. Lider HDZ-a Dragan Čović daje klkulantske izjave tvrdeći da nema razloga nikoga od partnera eliminirati iz razgovora o uspostavi nove vlasti.

Što se tiče naših potencijalnih partnera to može otići i lijevo i desno, odnosno sa strankama koje su okupljene oko 'Trojke', a može to otići i sa SDA",bio je jasniji Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.

Značajnim se čini da spornim nije naveo ni učešće DF-a u vlasti.

U Hercegovini već dugo tinja rat na relaciji Zalihić i Boška Čavar koja se smatrala prevagom da HDZ ovlada gradskom upravom. Sada Čavar proziva Zalihića nazivajući ga "srećom HDZ-a.

. Bošku Ćavar ne bi posebno komentirao, ona je svojim potezima dovedena do toga da je minoran politički faktor što su pokazali zadnji Opći izbori. Građani znaju moje političke stavove, kao što znaju da nije isto biti HDZ-ova ruka "kad zatreba", i s druge strane na paritetnoj osnovi činiti vlast sa HDZ-om bez kojega je matematički nemoguće uspostaviti vlast u HNK. Zato je vrijeme da se okrenemo budućnosti i uspostavi vlasti i da dobijemo novu Vladu koja će se uhvatiti u koštac sa mnogim ekonomskim, socijalnim, sigurnosnim, obrazovnim i svim drugim problemima u HNK,kaže Zalihić.

Iz HDZ-a 1990 žele u vlast, ali imaju i svoje uslove. Smatraju da im sa tri ruke pripada četvrtina vlasti, a voljeli bi tamo vidjeti i HRS.

Povezani članci