Politika

PEACH DIREKTAN I GLASAN: Nije antisrpski priznati genocid, u F BIH problem izborna reforma

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach boravi danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Peach će se danas u 15:30 sastati sa novoimenovanim članovima Predsjedništva BiH u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.Sa kakvim staviovima dolazi može se vidjeti u intervjuu kji dao Nezavisnim novinama.

Prema njegovom mišljenju  BiH je postigla napredak od 1995. godine, ali teško stečeni mir je i dalje krhak i pod pritiskom. Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti stoji iza Dejtonske strukture BH s tim da se dalji napredak BiH mora oslanjati na već realizovane reforme kao što je formiranje Oružanih snaga BiH, jedinstvene poreske politike.

Moramo dalje razvijati, a ne ići unazad u vezi s pitanjem ovih pozitivnih koraka. Samo na taj način možemo omogućiti još više investicija, ekonomski razvoj i druge vidove podrške za BiH i sve njene građane. Ovo je ključno u vremenu kada se BiH kreće na svom evroatlantskom putu, koji je sada i jasnije postavljen, i koji je više moguć nego ikada prije. Sada je na političarima da to postignu u ime svojih birača, istakao je Peach za nezavisne novine.

Uputio je i porujke entitetskim političarima, za RS važnim smatra priznavanje genocida, a u F BiH uspostavu funkcionalne vlasti.

 Nije antisrpski reći da je u Srebrenici počinjen genocid. Osobe koje su uzele više od 8.000 života i protjerale desetine hiljada iz njihovih domova su bili ratni zločinci koji su počinili genocid i tako ih treba i tretirati. Za nas, ono što se desilo u Srebrenici nije pitanje Srba niti RS, nego pitanje žrtava i počinilaca. Nijedna etnička grupa ne snosi krivicu za zločine koji su počinjeni tokom konflikta. Domaći i međunarodni sudovi su sudili optuženima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Međunarodni krivični i domaći sudovi su izricali presude pojedincima, ne narodima. Ali, tu ima i širi ugao. Pravda i odgovornost traže priznavanje činjenica i spremnost da se sagledaju nanesene rane, istakao je Peach.

ujedinjeno kraljevstvo će nastaviti da ograbruje političare u regionu da odbace govor mrženje i da na podjelama ne zaustavljaju napredak. Na primjeru F BiH je istakao važnost postojanja Visokog predstavnika u BiH.

Razgovori o izbornoj reformi, koje su facilitirale EU i SAD, okončani su početkom godine bez dogovora, a poziv visokog predstavnika, iz jula 2022. godine, da se pronađe unutrašnje rješenje za pitanja ustavne reforme i funkcionalnosti vlasti, nije naišao na odgovor. Zadatak visokog predstavnika je implementacija civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i podrška BiH na njenom putu ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti. U njegovoj odluci od 2. oktobra 2022. godine, jasno je stavio do znanja da nije imao izbora, da je morao djelovati. U takvoj situaciji, uz nedostatak unutrašnje političke volje i liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji sporazuma i podršci okviru za prosperitetniju budućnost, reako je Peach.

Cijeli intervu pročitajte ovdje: Pič ekskluzivno za "Nezavisne": Poštujemo postojanje RS, Dejton ostaje čvrsta osnova

Povezani članci