Politika

ČIJI PEČAT TOGA VLAST: Burno u dva kantona, OHR za sada šuti

Pravno nasilje osmorke, ili državni udar SDA kroz blokade uspostave vlasti nakon izbora u BiH dilema je koju svaka strana tumaći na svoj način, a OHR se bar za sada drži po strani. Nadrealno zvuči da od jutros policija čuva zgradu Zeničko-dobojskog kantona jer skupštinski sekretar ima bojazan da nova skupštinska većina nasilno ne preuzme kabinet predsjedavajućeg Skupštine ZDK. Bitka za pečat vodila se i u Goraždu, ali nije bilo potrebe da policija interveniše.

Piše: ASIM BALIČEVIĆ     (Ljudski.ba)

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić iz SBB-a je uprkos osporavanju zakonitosti izbora skupštinskog rukovodstva preuzeo kabinet i novu dužnost. Sa bivšom predsjedavajućom Aidom Sirbubalo DF potpisan je zapisnik o primopredaji poslova. Interesantno je da, pored tvrdnji da je na konstituirajućoj sjednici kantonalne skupštine prekršen Ustav i poslovnik, na zvaničnoj stranici Vlade BPK Goražde stoji vijest u kojoj se navodi da je Muradif Kanlić jednoglasno izabran za predsjedavajućeg Skupštine.

- Obzirom da postoje najave o nastavku devalvacije ustavnog poretka u našem kantonu bila sam primorana djelovati svim raspoloživim sredstvima da osiguram pravnu sigurnost naših građanki i građana.Pored zahtjeva upućenog Uredu visokog predstavnika sa ciljem zaštite demokracije i vladavine prava podnijela sam Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti svih odluka navodne većine, prije tri dana javno je na svojoj Facebook stranici napisala Aida Obuća još uvijek aktuelna premijerka čiju ostavku je skupštinska većina usvojila na sjednici poslije konstituirajuće.

U BPK Goražde je sporan izbor predstavnika Srba u skupštinsko rukovodstvo bez saglasnosti Kluba tog naroda. U ZDK je sporan izbor Bošnjaka  kojeg je umjesto Kluba Bošnjaka u kojem SDA ima većinu izabrala skupštinska većina.Sekretari obje Skupštine smatraju da je konstituisanje najviših zakonodavnih tijela izvršeno nezakonito.

- Na pomenutom nastavku prekinute sjednice na najgrublji mogući način prekršili su sve važeće propise i suprotno svim propisanim procedurama neustavno i nelegalno nastavilo prekinutu sjednicu Skupštine te mimo svih propisa pravila i procedura donijeli određene odluke. S tim u vezi realno je očekivati a se danas u toku dana u prostorijama Stručne službe Skupštine ZDK pojavi ta grupa poslanika i da silom pokušaju preuzeti kabinet predsjedavajućeg Skupštine, da silom pokušaju otuđiti pečat Skupštine i njime ovjeriti pomenute neustavno i nezakonite donesene akte što predstavlja jednu vrstu državnog udara, odnosno, nasilnog preuzimanja vlasti u ZDK", stoji u dopisu upućenom policijskim agencijama od strane sekretara Skupštine ZDK.

Odgovor iz većine je stigao, dala ga je Bosansko-hercegovačka inicijativa Fuad Kasumović iz koje poručuju da će se volja naroda provesti bez obzira na opstrukcije SDA.SDA optužuju i da žele minirati konstituisanje Doma naroda FBiH i federalne vlasti. Iz ove stranke sekretara Skupštine optužuju da je nezakonito prekinuo sjednicu, i tvrde da je praksa iz Kantona Sarajevo pokazala da skupštinska većina može konstituisati rukovodstvo Skupštine kada klubovi naroda ne dostave svoje prijedloge.

 - U jednom ste u pravu, da će kršenje Ustava i Poslovnika biti predmet krivičnih prijava na način da ste vrlo perfidno uz dokaze koje ćemo predočiti zloupotrijebili Sekretara Skupštine ZDK, a on dalje na njemu samo poznat način, i sve ostale iz Stručne službe Skupštine ZDK što je do sada vrlo opasna praksa, poručeno je SDA između ostalog u saopštenju.

U Zenici se čeka hoće li usvojene odluke skupštinske većine biti ozvaničene pečatom, koji nije kod njih. U BPK Goražde to je učinjeno s tim da niko nije potvrdio špekulacije kako je pečat uzet mimo volje sekretara.

Dva pomenuta kantona imaju još dodirnih tačaka. U BPK Goražde žena odlazi s mjesta premijerke, a u ZDK je žena mandatar. Interesantno je i da se DF u ova dva kantona nalazi na dvije različite strane. Ono što im je nezakonito u BPK Goražde, izgleda nije u ZDK. Ono što ostaje problem svima nama je da demokratija još uvijek ne funkcioniše. Vlast se osvaja, ili čuva silom, a OHR šuti, ili su to metode za deblokadu funkcionisanja institucija.

Povezani članci