Politika

DO STANA BEZ PDV-a: Budžet BiH puni sirotinja, bogatima privilegije

Nije se još stišala bura oko gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je nedavno kupila stan i zbog izbora promijenila adresu. Par stotina hiljada maraka za političare u BiH je sitnica i oni su ti koji lako dolaze do nekretnina. Vlast u BiH sada želi uvesti olakšicu za kupovinu stana, pravda se to borbom protiv odlaska mladih, a u praksi biće to šansa za armiju stranačkih uhljeba koji se smještaju po javnim institucijama.

Piše: Bogdan Bauk

Ministarstvo finansija i trezora BiH je još u januaru uputilo na adresu Uprave za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojom se predviđa uvođenje poreske olakšice za kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica. Ne krije ministar finansija BiH Srđan Amidžoić da je ovo predizborni zakon.

“U BiH da biste ponekad završili neke stvari, morate biti bezobrazni, morate da imate političkog bezobrazluka i da izaberete pravi politički momenat. Mene sada interesuje da li u BiH postoji politički akter koji ima hrabrosti i spremnosti da kaže da neće podržati jedno ovakvo zakonsko rješenje ili da uslovljava usvajanje ovog zakona s nekim drugim zakonom.”

Ovo zakonsko rješenje pohvalio je i premijer KS Nihad UK dok je na terenu umanjio subvencije za kupovinu stana što je izazvalo revolt mladih.

Iz Trojke su naprasno zaboravili da SNSD godinama koči ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice što bi bila istinska socijalna mjera. Ovako olakšice idu onima koji imaju novac.

Mladi, koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo, danas izlaze u protestnu šetnju.

Kako su ranije najavili, protestna šetnja počet će u 12 sati, a mladi će se okupiti ispred Sebilja na Baščaršiji, prenosi Faktor.  

 Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, u prethodnim danima u nekoliko navrata kazao je da mladima neće biti isplaćen dodatni novac u iznosu od 5.200 KM. Oni su prethodno dobili 4.800 maraka, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije iznosio ukupno 10.000 KM, što je i bila praksa u prethodnom konkursu.  

 Uk je i jučer kazao da dodatnog novca za isplatu subvencija mladima nema.

"Moj stav je kao i od početka, u ovom trenutku nema para za njih. Skupština KS je usvojila zaključak, a imamo i jednu inicijativu koju je uputio resorni ministar Bojan Bošnjak koji je predložio Vladi KS i ministrima da se radi preraspodjela da se pronađu određena sredstva. U ovom trenutku nijedno resorno ministarstvo nije pronašlo sredstva koja bi se prebacila ministru Bošnjaku kako bi se ispoštovala inicijativa skupštinskih zastupnika", kazao je Uk.

- Nakon divljanja cijena možemo da primijetimo da naši građani na težak način mogu da dođu do prve nekretnine, s obzirom na visok rast cijena. Radili smo određena istraživanja koja su pokazala da je jedan od razloga zašto mladi napuštaju zemlju taj što ne mogu da riješe svoje stambeno pitanje. Stoga bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke efekte na ekonomiju, ali i demografiju BiH i entiteta. Implementacija navedenih mjera imala bi direktne efekte na javne prihode, ekonomije entiteta i budžete, a tražena je tada i analiza efekata predloženih izmjena i dopuna, te sugestije na ovaj preliminarni prijedlog, kazao je Amidžić.

 Naveo je i da zakonske mjere ne važe samo za mlade bračne parove do 35 godina ili djecu poginulih boraca, već za sve koji žive u BiH, imaju državljanstvo BiH i nemaju riješeno stambeno pitanje.

 Da je PDV teška tema u BiH potvrdio je i Zoran Tegeltija, direktor UIO BiH, koji je nakon potvrde da su dali saglasnost za ukidanje PDV-a pri kupovini prve nekretnine dodao i da Uprava nije dala pozitivno mišljenje na ostale inicijative koje su dolazile za izmjenu PDV-a, a u vezi sa smanjenjem ili ukidanjem stope poreza za određene grupe proizvoda, jer je to ocijenjeno kao loše za makrostabilnost BiH.

“Mislim da u BiH nikada nisu rađene prave procjene niti se tačno zna po kojim osnovama se najviše ubire porez. Kakva god bila makrostabilnost BiH zaista je depresivno znati da se plaća puni PDV na lijekove, sanitetsku opremu i materijal za bebe”, odgovara na ovu izjavu Tegeltije ekonomista Slaviša Raković.

Povezani članci