Politika

NEMA VIŠE DOGOVORA PO KAFANAMA: Kraljević nije ispunio želje iz RS-a, Mijatović posalo poruku "spin" majstorima

Nakon što je federalni ministar finansija Toni Kraljević blokirao raspodjelu prihoda skupljenih od akciza na gorivo oglasio se i drugi potpredsjednik Vlade F BiH Vojin Mijatović. Njemu su zasmetali novinski napisi da Kraljević time nije ispoštovao dogovor stranačkih lidera iz Mostara. 

 - FBIH blokirala isplatu 80 miliona KM za RS, Ministar Kraljević nije ispoštovao dogovor Nikšića, Čovića i Dodika” Ovo su naslovi nakon, velikog razočarenja onih koji mjesecima spinuju priču oko izdaje. Neophodno je svaki dan objašnjavati javnosti, da se odluke koje su u interesu građana ne donose ni na kakvim stranačkim sijelima, niti kafanama, kao što je to bio običaj ranije. Odluke se donose u institucijama, a na razočarenje onih koji su navikli da se odluke donose po kafanama i da je normalno preglasavanje i haos u Vladi FBiH, moram ih razočarati ovaj saziv Vlade funkcioniše kao tim. Ministar Kraljević je sjajan dopremijer i ministar, koji sprovodi odluke i dogovore u okviru Vlade FBiH a u interesu građana FBIH, napisao je Mijatović.

Njegov kolega Kraljević nije se oglašavao po ovom pitanju, samo je svoju odluku obrazložio potrebonm da se sačeka izrada nove metodologije za raspodjelu ovog novca.

Naime riječ je o sredstvima od putarina koja su odvajana u iznosu od 10 posto da bi se namirila šteta entitetu koji je više uplačivao akciza, a dobijao manje novca. RS je tražila da se ova godinama akumulirana sredstva podijele po formuli iz 2009 po kojoj ovom entitetu pripada 39 posto, F BiH 59, a Distriktu Brčko 3 posto. Godinama iz Federacije BiH upozoravaju da to nije adekvatna raspodjela jer F BiH uplaćuje znatno više sredstava. Jedno od obrazloženja je i činjenica da se prihodi od PDV-a uplaćuju u omjeru 64 posto F BiH, 33 posto RS, a tri posto Brčko Distrikt.

Sporna sredstva posljednji put su podjeljena 2018 godine po staroj formuli, nakon čega je tadašnji premijer F BiH na sjednici vlade zatražio objašnjenje zašto se donijela odluka na štetu ovog entiteta. Za raspodjelu je tada glasala Kraljevićeva prethodnica Jelka Miličević pravdajući to činjenicom da nije bilo mogućnosti mijenjati odluku iz 2009. godine.

Premijeru je tada  odgovor dostavio jedino Muhamed Kozadra ekspert iz F BiH koji je ustvrdio kako je na toj sjednici ministrica Miličević promijenila svoj stav o podršci njegovim zahtjevima da se sredstva ne isplaćuju po tom omjeru. Tada je podijeljeno 165 miliona, a Kozadra je smatrao kako je F BiH oštećena za oko 30 miliona KM.

Tadašnji ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija koji će uskoro preuzeti UIO je prema transkriptu sa sastanka tada rekao "da se odluke moraju donijeti u paketu i da UO postaje politički organ a to nemaju pravo da rade. Ta privremena odluka, kako je rekao, donesena je u neka druga vremena, i to vjerovatno što se nije zato što se nije mogla donijeti drugačijei pitao je ko su sad oni da to zaustavljaju".

Za sada ostaje nejasno ima li spremnosti za novi dogovor o raspodjeli ovih prihoda, ali je interes pojedinih medija bio skoncentrisan samo na pokušaj da se glasanje Kraljevića predstavi kao otkaz poslušnosti stranačkim liderima, što na vraća na Mijatovićevo reagovanje s početka.

- Na žalost danas je postao senzacionalizam da se sarađuje i da se odluke donose u institucijama u korist građana. Krenuli smo kao tim, tako ćemo i nastaviti, a spin majstori će brzo početi iz sata u sat , da demantuju sami sebe. Mali savjet prije nego što pustite brutalnu laž i spin, barem oko bitnih stvari za građane, nazovite, pitajte dat ćemo vam informaciju, da se ne brukate džaba! - poručio je Mijatović.

Povezani članci