Politika

REGIJA SLAVI, BIH TUGUJE: Komšijama stižu stotine miliona iz EU

Crna Gora će dobiti 383,5 miliona eura u okviru Plana rasta Evropske unije za zapadni Balkan, kazala je ministrica evropskih poslova Maida Gorčevića.

Ukupna vrijednost Plana rasta je šest milijardi eura, što znači da će Crna Gora dobiti 6,38 posto sredstava.

Ministrica je dodala da će od ukupnog iznosa, 110 miliona biti u bespovratnim sredstvima, a ostatak u povoljnim kreditima.

Gorčević je kazala da se do kraja godine očekuje isplata od 29 miliona eura te da je to sedam posto budžeta koji će biti isplaćen na početku, a ostatak u šest polugodišnjih tranši, prenose Vijesti.

Bosna i Hercegovina je jedina država regiona zapadnog Balkana koja neće dobiti ni eurocent! Razlog tome je da se vlasti BiH ne mogu dogovoriti o reformama koje će provesti. A one su preduslov za dobijanje novca.

Preliminarnom raspodjelom, BiH je bilo namijenjeno nešto malo više od 2 milijarde maraka.  No, iz Sarajeva nije poslata reformska agenda koja zadovoljava kriterije koje je postavila Evropska komisija. 

Stoga je BiH jedina država u regionu zapadnog Balkana koja to nije uradila i zbog čega nema pristup novom fondu pomoći EU. 
Srbiji je namijenjeno nekih 4 milijarde maraka. 

Povezani članci