Politika

BITKA ZA BOSANSKI JEZIK: Salkić i Hurtić u NSRS šalju zakon, Mazalica se poziva na Vuka

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić i Amir Hurtić predstavili su u Banjaluci nacrt zakona o službenoj upotrebi službenih jezika BiH u Republici Srpskoj kojim se, uz srpski i hrvatski, pominje i "bosanski". 

Salkić je rekao da će navedeni dokument biti danas upućen u proceduru.

"Nacrtom zakona dajemo priliku Narodnoj skupštini i Vladi da zajednički usvojimo nacrt i prijedlog ovoga zakona i dovedemo u ravnopravan položaj sve građane u ovom entitetu i otklonimo diskriminaciju", tvrdi Salkić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Salkić je rekao da je "vlasnik državne imovine država", te da je "uvjeren da će tako i biti u konačnici".

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da nacrt zakona o službenoj upotrebi službenih jezika BiH, koji su predstavili Salkić i Hurtić, neće biti podržan jer je pitanje jezika, prije svega, lingvističko, a ne političko.

Mazalica je izjavio Srni da, dok se nacionalna pripadnost može posmatrati kao subjektivan osjećaj i jedno od individualnih prava, jezik sa svojim sadržajem i pravilima spada u objektivne kategorije.

"Niko vam ne može zabraniti da sebe nazovete Eskimom, DŽedajem ili Klingoncem, ali nijedna međunarodna povelja ni konvencija vam ne daje za pravo da nečiji jezik uzmete i nazovete imenom svog naroda ili jedne od regija zemlje u kojoj živite i koju dijelite sa još dva naroda", ukazao je Mazalica.

On je rekao da je jezik kojim danas govore sva tri konstitutivna naroda u BiH standardizovao Vuk Stefanović Karadžić svojom gramatikom i rječnikom.

"Zato, lingvistički gledano, može postojati samo jedan - srpski jezik. Političkim, ustavnim i zakonskim nasiljem ne može se derogirati struka, a to nisu ni pomislili pokušati Amerikanci, Meksikanci, Brazilci ili Austrijanci, koji govore engleskim, španskim, portugalskim ili njemačkim jezikom. Samo Bošnjaci i Hrvati koriste Vukovu reformu da bi napravili sebi jezike, a onda ih nazivaju prema svom nahođenju", naglasio je Mazalica.

Povezani članci