Pozitiva

KUĆA BEZ FASADE KRIJE TAJNU: Ko je Amir Hurtić, zastupnik u NSRS-u kojeg napada Nebojša Vukanović

Politički protivnici i dio javnosti koji se vodi izjavama populista Amiru Hurtiću iz Grapske kod Doboja već je presudio, iako ga ne poznaju. Odmah nakon polaganje zakletve za narodnog poslanika u NSRS na njega se okomio dežurni galamdžija Nebojša Vukanović. Amir se ne svađa, nastavlja raditi ono što najbolje zna, graditi mostove među ljudima i boriti se da olakša život povratnika u Doboj.

Za one koji ga poznaju Amirov ulazak u NSRS nije bio veliko iznenađenje. Jozo Tipurić i Aljo Hasančević sa njim godinama dijele tegobe povratničkog života i znaju da su Vukanovićeve optužbe kako je njegov politički napredak vezan za činjenicu da je bratić, amidžić, ili neki drugi bliži rod predsjednika BH Zelenih Sevlida Hurtića, aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

- Vukanovićev napad i prihvatanje neprovjerenih činjenica od strane političara i analitičara u FBiH samo dokazuje koliko je teško biti političar u BiH. Mi u lokalnoj zajednici znamo ko je Amir Hurtić. Znaju to i svi povratnici u Doboj koji svoje povjerenje u njega godinama iskazuju kroz broj glasova koje dobija na izborima, kaže Hasančević.

Amir je cijenjen i među dobojskim Hrvatima. Povratnike nikada nije dijelio po imenu. To je prepoznao Jozo Tipurić povratnik u Foču kod Doboja kojeg Hurtići od milja zovu "Rođo".

ČOVJEK IZ NARODA

- Za sve ove godine nikada se nismo zamjerili ni riječi, i tako će biti, ubuduće. Niko i ništa ne smije i neće poremetiti dobre odnose Bošnjaka i Hrvata koje ovdje gradimo, kaže Tipurić.

Amir se u Grapsku, naselje koje danas broji oko 600 povratnika, vratio 2008. godine. Živi sa suprugom i dvoje djece. Da nije tipičan bosanskohercegovački političar pokazuje kuća bez fasade, a prilika da je uredi nije manjkalo. Povratnici mu vjeruju, zato je dva mandata bio gradski odbornik, a već duže vrijeme je i predsjednik Mjesne zajednice. Njegova porodica kao i većina povratnika prošla je trnovit put koji je vodio preko logora u izbjeglištvo. Za Ljudski.ba Amir otvoreno govori o sebi i svom radu.

U nastavku pogledajte priču o Amiru Hurtiću.

Povezani članci