Politika

POKRET ZA DRŽAVU NA PREKRETNICI: Šulić umjesto Hurtića, vlast, ili opozicija!?

Aktuelni narodni poslanik SNSD-a Denis Šulić, trebalo bi da bude novi ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. To bi moglo značiti da Pokret za državu u RS ide u opoziciju

PIŠE: ERNAD METAJ                    (za Ljudski.ba)

Šulić je za RTRS potvrdio da je razgovarao o preuzimanju ove ministarske pozicije, ali da trenutno ne želi ništa da komentariše.

Šulić bi trebalo da u ovom ministarstvu zamijeni Sevlida Hurtić koji je predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prije nego što je Hurtić predložen Šulić se pomionjao kao državni ministar, ali je predsjednik SNSD-a u dogovoru s Osmorkom odlučio to mjesto prepustiti Bošnjaku iz Pokreta za državu.

Ako se ovo desi Pokret za državu bi mogao otići u opoziciju u RS-u. Predsjednik Kluba Pokreta za državu Saša Grbić smatra da je prerano za bilo kakve zaključke.

- Sve će se znati u roku 10 dana kada se očekuje završetak pregovora, istakao je Grbić.

Nije želio ulaziti u detalje. Sličan stav za Ljudski.ba je iznio i potpredsjednik NSRS Mirsad Duratović.

- Ne bi trebalo pitanje pozicije Pokreta za državu svoditi samo na jedno ministarsko mjesto u vladi RS-a. Nama mora biti interes da što više pomognemo ljudima koji su se vratitli u RS i tu stalno borave i to je ono na šta se treba fokusirati, istakao je Duratović.

Za Ljudski. ba također nije želio otkrivati detalje budućih razgovora.

Iz izvora bliskih Vladi RS-a saznali smo da Pokret za državu ako ostane u koaliciji ima dosta mogućnosti za kompenzaciju ministarske pozicije. Nije lako ni SNSD-u braniti saradnju sa ljudima koji su pokazali da su u NSRS spremni štiti interese povratnika po svaku cijenu.

U narednih 10 dana Pokret za državu čekaju razgovori sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem. Pokret za državu ima pravo na određen broj pozicija u vladinim institucijama, ima mogućnost da kroz budžet usmjeri direktnu pomoć povratnicima. Pri tome ne smije se zanemariti i da će podpredsjednik RS-a Ćamil Duraković na raspolaganju imati do sada najveći budžet iz kojeg može podržati pozitivne stvari u povratničkim mjestima.

Problem je što novi potres u Pokretu za državu dolazi ubrzo nakon što se počeo ospiati broj stranaka koje ga čine. Zbog pozicija nezadovoljstvo su iskazali SDA i S BiH i tu čini se nije kraj.Za mnoge u RS-u je bilo iznenađenje da je SNSD odlučio otvoriti vrata entiotetske vlasti za Pokret za državu.

Povezani članci