Društvo

OD TRNJA DO ZVIJEZDA: Bosanci pokorili Beograd, ponosni na najbolji sir na Balkanu

U kupreškom naselju Zlosela prije sedam mjeseci rad je počela mljekara u vlasništvu obitelji Romić, a danas se već svrstala u sami vrh balkanskih proizvođača autohtonih sireva. Laskavu titulu najboljeg sira među 25 proizvođača iz zemalja regije dobili su u Beogradu na ovogodišnjem Balkan Cheese Festivalu.

 

"Treba naglasiti da se prije svega radi o miješanom siru ovčjeg i kravljeg mlijeka. Takvoga sira na tržištu zapravo i nema. Kupci su to prepoznali i ta prva nagrada u Beogradu je rezultat toga da mi još uvijek nismo ušli ni u jedan trgovački centar da prodaju vršimo isključivo na kućnom pragu", navodi za FTV dr. veterine i zootehničkih znanosti Perica Romić, direktor Preduzeća "Perkan" d.o.o. Kupres.

Planinska klima i nepregledna prostranstva livada i pašnjaka od pamtivijeka su upućivali stanovništvo na bavljenje stočarstvom, a Romići su najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u BiH.

"Sad na imanju ima 1.600-1.700 i 50-ak goveda. Kao veterinar držim to pod zdravstvenom kontrolom, to je mlijeko ekstra klase i iz takvoga mlijeka treba biti umjetnik pa napraviti loš sir", dodaje Romić.

Iza ovog projekta stoji cijela obitelj, od najmlađeg do najstarijeg člana, vjerni psi i pastir koji je došao iz Viteza. Zadovoljan je i uvjetima i gazdom.

"Da sam tražio na lutriji ne bih našao. Svaka čast i njemu i ocu mu, i majki i svima. Što se tiče toga, prezadovoljan sam. Uvjeti su kao i kod svoje kuće.  Supruga radi u mljekari, sin je tu u kući i curica ide u školu", priča Hajraga Đidić, pastir iz Krušćice, općina Vitez.

Uz 1.400 maraka osnovne pastirske plaće u sezoni muže za svaku litru izmuženog ovčjeg mlijeka ide i dodatnih 30 feninga, što je još jedna plaća.

Povezani članci