Politika

VRIJEME ISTEKLO: Ništa nije slučajno, Dodik bez posljedica ambasadore nazivao idiotima

Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Državnog parlamentu, govorio je za FTV o tome kako gleda na najave da će srpski predstavnici napustiti državne institucije

Zašto Christian Schmidt ipak nije otišao na dogovorene sastanke u Banju Luku? Je li potvrđivanje optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića pokazatelj da je bh. pravosuđe proradilo?

Otkazivanje sastanka Christiana Schmidta

''Ja mislim da je to i jedan personalni poraz, ali i poraz međunarodne zajednice isto tako jer je trebala da ga prati i u slučaju potrebe da ga zaštiti. Ovdje postoje i međunarodne snage koje su bile dužne da to urade. I ta njegova odluka da ne ode u Banja Luku će se, zapravo, najsnažnije reflektirati u negativnom smislu na povratnike u manjem bh. entitetu jer će doći do zaključka da ako se slobodno ovom zemljom ne može kretati Christian Schmidt, onda kome, čemu ili čijoj pomoći da se oni nadaju. Dakle, to je možda i najvažniji aspekt. Mislim da je to u pitanju jedan poraz, on je i na personalnom planu, ne bi se moglo kazati da je gosp. Christian Schmidt dosadašnjim svojim mjerama uspio zadržati potrebni nivo kredibiliteta ličnosti Visokog predstavnika. Bilo je pogrešnih odluka.

Dobra je odluka, recimo, izmjene krivičnog zakona, recimo da tu treba napraviti neku vrstu balansa, ali ovo jučer je bila vrlo snažna negativna poruka. Ako je on to nazvao ''orkestriranom predstavom'' mora mu se priznati koautorstvo, ja mislim, ne samo da je jedan od glavnih junaka te predstave upravo Visoki predstavnik Christian Schmidt, prema mišljenima nekih od analitičara, nažalost prepisuju mu i ulogu režisera ili korežisera. Jučer su se sudarili frontalno i kao pobjednik je izašao Milorad Dodik. Nažalost, Milorad Dodik se jedno duže vrijeme ruga međunarodnoj zajednici, ruga se Visokom predstavniku. Nemate niti jednog ambasadora bilo koje zemlje koja predstavlja važan politički faktor na međunarodnoj sceni da mu se Milorad Dodik nije narugao, da ga nije nazvao idiotom i sličnim, u njegovo stilu vokabularom, kojim on prečesto časti svoje rivale na političkoj i međunarodnoj sceni. Da mu nisu to dozvolili, odnosno, da se korov na vrijeme čupao, ne bi on postigao ovu dimenziju moći kojom, zapravo, razara društvenu aktivu BiH i vrši blokadu institucija države Bosne i Hercegovine.

Pa i da je bio turista, kako ga on naziva, bio je dužan da mu osigura tu vrstu zaštite. Stvar, da tako kažem, dobija jednu dodatnu dimanziju zbog činjenice da je taj sastanak bio dogovoren i potvrđen. Tamo ga je, nesporno, čekao i želio da se sa njim susretne potpredsjenik manjeg bh. entiteta Ćamil Duraković. A, potom je slijedilo i saopćenje OHR-a u kojem stoji, kako to naš narod kaže, da to nije bilo utvrdo ni dogovoreno. Jedan vrlo djetinjast način ili pokušaj da se izvuče iz vrlo neugodne situacije i neuspješan je to način. Poruka je, zaista, katastrofalna. Ona može imati pogubne posljedice i mislim da je u vezi s tim vrijeme da se održi hitna sjednica, vrijeme je da se zauzmu odlučni, vrlo čvrsti, ali i odlučujući stavovi i mjere. Drugačije se ovaj kabadahija, sigurno, neće zaustaviti'', rekao je.

Povezani članci