Politika

RS NA PUTU NEZAVISNOSTI: Dodik najavio novac za one koji napuste državne institucije

Dodik ne odustaje. Nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske, liderima stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH, Dodik je rekao da je vlast u ovom entitetu spremna da brani svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet. Opozicija nije prisustvovala sastanku jer nije ni pozvana.

 - Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH. Procjenjuju da je pitanje imovine ključno pitanje ovog vremena. To je izmišljeno pitanje jer je riješeno Dejtonom. Ugovor o sukcesiji ne može biti osnova da se mijenja Ustav BiH. Niti stavovi PIK mogu da budu obavezujući. Ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sjednica NSRS i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS. Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR – rekao je Dodik.

Isto tako je rečeno da nijedan visoki predstavnik nikada nije imao pravo da nemeće zakone i da ih treba staviti na dnevni red u BiH i tražiti novi dogovor.

-Tri stvari u BiH se moraju rješavati u paketu. To je pitanje Ustavnog suda BiH, drugo je Sud BiH, odnosno izmjena i dopuna zakona. Sjedište apelacionog suda BiH treba da bude u Banjaluci. I da se razgovara o novom Izbornom zakonu  BiH i da se smijeni nelegalna strukira CIK. Potreban je i novi izborni zakon u RS. CIK treba da provodi izbore za Predsjedništvo BiH i poslanike u Predstavničkom domu BiH.  Sve ostalo treba da provodi Republika Srpska. U narednom periodu, NSRS će svojim aktima odbaciti bilo kavu mogućnost da se nameću zakoni. Dogovor je da će se u budžetu RS za iduću godinu obezbijedi prihodi za naknade radnicima koji rade u institucijama BiH, ako odluče da se povuku. Od Ustavnog suda RS tražićemo da se izjasni o svim nametnutim zakonima visokih predstavnika. O današnjim zaključcima obavijestićemo EU i zemlje prijatelje RS  – poručio je Dodik.

Govoreći o tome zašto je na današnji sastanak u Banjaluci pozvao potpredsjednika RS iz reda Hrvata, Davora Paranjića, ali ne i pomenutog Ćamila Durakovića, koji predstavlja Bošnjake, Dodik je rekao: “Zašto da zovem čovjeka koji ima dijametralno suprotne stavove”.

- Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto jer je odbio sastanak sa Šmitom u kafani. Da onda idući mjesec mogu da ga kaznim – poručio je.

Povezani članci