Politika

KUHA BOSANSKI LONAC: Komšić uputio zahtjev Ustavnom sudu zbog odluka Schmidta

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava Federacije BiH koje je nametnuo Visoki predstavnik, saznaje Ljudski.ba.

Željko Komšić je od Ustavnog suda zatražio i donošenje privremene mjere u ovom slučaju.

Iz Komšićevog kabineta je upućen akt Centralnoj izbornoj komisiji BiH u kojem se traži od te institucije da ne primjenjuje Schmidtove odredbe dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku po ovom zahtjevu.

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je u izbornoj noći 2. oktobra izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine samo sat nakon što su u zemlji završeno glasanje na općim izborima, no rekao je da izmjene neće utjecati na glasove glasača.

“One se ne odnose na direktne izbore, već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavu indirektno izabranih tijela”, rekao je on u pismu koje je objavljeno na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Nametnuo sam mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali”, napisao je Schmidt.

Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Odluka o Domu naroda FBiH podrazumijeva da svaki od klubova konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17.

Delegati u ovom domu federalnog Parlamenta biraju se u kantonalnim skupštinama, dok se zastupnici u Zastupničkom domu FBiH biraju direktno glasovima građana.

Prema Schmidtovoj odluci, svaki konstitutivni narod u svakom kantonu će imati mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda, ako je izabran u tom kantonu.

Nakon što je Schmidt nametnuo odluke, sve su glasnije reakcije onih koji smatraju kako su odluke visokog predstavnika zacementirale poziciju HDZ-a BiH u vlasti na svim razinama u narednim godinama, bez obzira na izborni rezultat.

Povezani članci