Politika

OD ŠAMARA GRAĐANA JOŠ UVIJEK BRIDE OBRAZI: Vrijeme je za Nikšićevu ostavku, SDP zaslužuje više

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas okuplja predstavnike 11 političkih partija koje su podržale Denisa Bećirovića u utrci za Predsjedništvo BiH. Početak je to razgovora kako i s kim formirati vlast na svim nivoima u BiH, ali i prilika da se definitivno utvrdi ima li Nikšić potrebne liderske kapacitete da SDP pozicionira tamo gdje mu treba biti mjesto.

Piše: BOGDAN BAUK (Ljudski.ba)

Od objave prvih izbornih rezultata do danas mogao se steći dojam da SDP nije i neće biti lider u formiranju vlasti na svim nivoima u BiH. Glasniji i jasniji za sada od SDP-ovog predsjednika je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je indirektno već najavio i kandidaturu za premijera FBiH. Iako Narod i pravda ima lošiji izborni rezultat od SDP-a Konaković vješto nastavlja s praksom utemeljenom u Kantonu Sarajevu brendirajući sebe i svoju stranku kao nosioca pozitivnih promjena u BiH. Kao i uvijek ambicije nesrazmjerne realnom izbornom rezultatu ne skriva ni Naša stranka koja također vješto koristi nedostatak uvjerljivosti i karizme unutar SDP-a.

Za sada se čini da Konaković jasno zna šta hoće, dok Nikšić s druge strane zna da jedino neće sa SDA. Jasno, to Konakoviću i ostalim partijama koje su podržale Bećirovića potpuno odgovara. Suštinsko pitanje za Nikšića je šta najviše odgovara SDP-u koji je kao i on lično objektivno već duže vrijeme suočen s padom povjerenja biračkog tijela u ono što ova partija, ali i on kao njen lider radi i nudi.

Hoće li Nikšića trgnuti šamar građana od kojeg mu još bride obrazi jer nije dobio potrebno povjerenje da bude njihov predstavnik u zakonodavnim tijelima BiH brzo će se pokazati. Do današnjeg sastanka sve je više ličilo da je još u nokdaunu. Zasluženom reklo bi se, ali pobjednici se poznaju po tome što se i nakon serije teških udaraca mogu vratiti u borbu i slaviti.

Ako Nermin Nikšić danas ne bude smio „lupiti šakom od sto“ vračajući dignitet partiji koju vodi bolje je da podnese ostavku i otvori prostor nekome ko zna i hoće od SDP-a ponovo praviti brend kakav treba da bude, ali i postaviti ga na poziciju koju zaslužuje.

Od SDP-a se očekuje puno više od obračuna sa SDA. Očekuje se odgovornost prema državi koja je napadnuta sa mnogih strana i u kojoj će njeni neprijatelji biti potencijalni koalicioni partneri za formiranje vlasti. I tamo su ljudi s Crne liste SAD-a, s kojima je Nikšiću neprihvatljivo koalirati. Od SDP-a se očekuje da još uvijek bolje od Konakovića razumije političke procese u BiH jer se pokazalo da bitka samo za vlast može biti bumerang. SDP mora naučiti nešto iz Tuzlanskog kantona gdje je skupo platio cijenu zadovoljavanja sujete i apetita koalicionih partnera koji ne vide dalje od budžetske kase.

Voditi F BiH i boriti se za državu objektivno traži puno više od gimnastike za koju predsjednik NIP-a ima više nego dovoljno afiniteta. Vrijeme je da Nikšić otvori oči i shvati kako će njegov SDP nositi teret odgovornosti za sve eventualne pogreške i poraze jer u Predsjedništvu BiH sjedi njegov čovjek. 

Tamo je ostao i predsjednik DF-a Željko Komšić kojeg Nikšić još uvijek zaobilazi kao važan faktor u odbrani države, ali i ideje građanskog uređenja društva. Komšićev DF nije nestao kako je to često predviđao predsjednik NIP-a. Građani jesu zasluženo kaznili predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ali je politika odbrane države nagrađena. Politički mrtvac je postao SBB koji je kažnjen za podilaženje HDZ-u. Ako želi dobro SDP-u i BiH Nikšić bi konačno trebao preuzeti dirigentsku palicu od NIP-a, ili podnijeti ostavku. U suprotnom NIP neće ugušiti SDA, već bi putem SBB-a mogao krenuti SDP.

Povezani članci