Politika

VLADA F BIH PROTIV STEČAJA ZRAK-a:Ispravljaju se greške bivšeg ministra

Otvaranje stečaja u perspektivnoj firmi namjenske industrije ZRAK iz Sarajeva podiglo je puno prašine u javnosti o čemu je prvi počeo da piše Ljudski.ba tekstom RAZOTKRIVAMO VELIKU AFERU. Vlada F BiH odlučila je pokušati popraviti greške svojih prethodnika čiju nezainteresovanost je sud ocijenio dovoljnom za pokretanje stečaja iako je firma još uvijek pod odlukom o konsolidaciji.

Radničke barikade kojim su radnici odlučili spriječiti stečajnog upravnika Mesuda Bogilovića da im podijeli otkaze probudile su federalne predstavnike vlasti. Nakon sastanaka sa upravom firme i predstavnicima namjenske industrije ministar energetike i industrije u Vladi F BiH Vedran Lakić je odlučio da pokuša zaustaviti SILE MRAKA PROTIV ZRAK-a.

Vlada je prihvatila ministrovu informaciju povodom zahtjeva Sindikata metalaca F BiH da se hitno uključi u rješavanje žalbe koju je v.d direktor ZRAK-a Edin Čano podnio na odluku o pokretanju stečaja.

Vlada F BiH podržava aktivnosti zakonskog zastupnika privrednog društva ZRAK.d.d povodom podnesene žalbe na Rješenje Općinskog suda u Sarajevu o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom za poništenje Rješenja o stečajnom postupku, stoji u zaključku Vlade F BIH.

- To je za nas značajno jer znamo da u pravnoj borbi imamo jakog partnera u Vladi F BiH. Naš sljedeći korak je priprema radnog materijala za Vladu F BiH u kojem će biti predviđene tri mogućnosti za rješavanje sudbine ZRAK-a, za Ljudski.ba je rekao Edin Čano, vd direktor kompanije.

Važnim smatra i uključivanje pravobranilaštva kako se konačna odluka suda ne bi odugovlačila.

Do zaključenja ovog teksta stečajni upravnik Bogilović nije odgovorio na naš upit da li ovo mjenja njegove planove koji su izazvali radnički bunt.

 

Povezani članci