Politika

AKADEMIK KUKIĆ UZBURKAO DUHOVE: U blokadi FBiH deblji kraj bi mogao izvući SDP

Akademik Slavo Kukić gostovao je na FTV-u. Između ostalog govorio je o formiranju Vlade FBiH. Prema njegovom mišljenju dileme nema, SDA je već sada dovela ovaj entitet u blokadu. Više dilema ima može li se i hoće li deblokirati.

- Lako bi se moglo dogoditi da iz te blokade deblji kraj izvuče SDP BiH. Nekoliko je razloga tome. SDA će učiniti sve da se održi u sedlu vlasti, pa ako to ne može pristankom drugih, onda će to učiniti tzv. mostarizacijom Federacije kojom bi Novalićevoj Vladi bio osiguran još jedan tehnički mandat, istakao je Kukić.

Vjeruje da yse HDZ ne bi puno opirao takvom scenariju. Imaju ministre i kontrolišu najvažniji sektor. Brinu ga poruke iz ostatka Osmorke.

- I na koncu, unutar Osmorke imate signale kako će i takvu Federalnu vlast iskoristiti za provođenje svojih politika, da će blokriati, onemogućiti politiku SDA jer unutar postojeće vlade kažu zajedno sa HDZ-om i danas imaju većinu. Ako je to tako, ne treba biti specijalno pametan pa zaključiti da je SDP ostao kratkih rukava, smatra Kukić.

SBiH i NES vidi kao političke trgovce koji vagaju gdje mogu dobiti više. S druge strane predsjednik SDA je iznio čvrsto uvjerenje da Osmorke više nema i da ima razgovore sa liderima skoro svih stranaka.

- Nudim im probosanski blok, jaki koji ima 60 posto ruku u Predstavničkom domu, koji bi stavio na mjeru ovaj dvojac Dodik-Čović koji prave problem i blokade, da im se ne prepuste 2/3 pozicija. Da se kliješta svedu na normalnu mjeru, NATO, evropski put, ekonomija. Edina Fortu i Elmedina Konakovića nisam zvao niti oni mene. Ne vidim šansu da se s njima nešto postigne. Čović me zvao i rekao sam da ćemo se vidjeti kada se završi posao u Domu naroda, poslije se uvrijedio, istakao je Izetbegović.

Navodno je odbio nekoliko poziva Milorada Dodika u Laktaše. O širokoj koaliciji kakvu zagovara SDA akademik Kukić ne gaji optimizam jer nerealnim smatra da svi budu dio vlasti. To je prema njegovom mišljenu prihvatljivo samo SDA kako bi sačuvala bar neke od poluga moći.

 

 

Povezani članci