Politika

OPASNE IGRE U ZDK: Sukob Kasumovića i HDZ-a bi mogli platiti Bošnjaci i Srbi u hrvatskim kantonima

Ostvarile su se prijetnje HDZ-a u ZDK. U Osmorci čini se nisu ozbiljno shvatili upozorenje predsjednika KO HDZ ZDK Ive Tadića da ne žele promjenu Zakona o vladi, zbog čega su njihova dva ministra jutros napustili sjednicu kantonalne vlade.

- Na početku sjednice, naš ministar Jelić obrazložio je da bi sa dnevnog reda trebala biti povučena točka: Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu vezano za prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio poslanik u Skupštini ZDK Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Premijerka Amra Mehmedić nije željela povući tu točku pa su naših dvoje ministara napustili sjednicu - kazao je Tadić.

U prijedlogu zakona u članku 6, stavak 4, briše se odredba u kojoj se kaže da Vladu ZDK čine sedam ministara Bošnjaka te po dva iz reda Hrvata i Srba.

- Smatram da je to opasno, kao što sam kazao i jučer, jer postoji opasnost da u budućnosti u Vladi ZDK ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba - naglasio je Tadić.

Oni koji pažljivo prate politička dešavanja u BiH sigurno nisu zaboravili da je HDZ u Livnu krajem prošle godine plasirao tezu o promjeni kantonalnog ustava kako više nikada formiranje vlasti ne bi mogli uslovljavati predstavnici Bošnjaka i Srba.

Preko svojih medija HDZ zagovara da se ukine odredba o dvotrećinskoj podršci za formiranje Vlade Livanjskog kantona.

Stranka aktualnog premijera Ivana Vukadina Hrvatski Nacionalni pomak u novom sazivu kantonalne skupštine ima će 5 zastupnika, kao i HDZ BiH, dok će HDZ 1990 imat 4 zastupnika. Hrvatska neovisna lista bivšeg pravaša dr. Josipa Perića osvojila je dva mandata, a Hrvatski republikanci jednog.

Ovih pet stranaka imaju kapacitet ne samo izabrati novu kantonalnu vladu već i promijeniti ustav kantona, nametnut od strane visokog predstavnika. Hoće li se usuglasiti o tom pitanju i povući taj potez koji bi bio i legitiman i legalan, ostaje vidjeti, napisao je HMS.

Upravo je ZDK poslužio HMS -u za opravdanje pokretanja ovakvog razvoja događaja. Ako u ZDK ne treba dvotrećinska većina za formiranje vlade zašto treba u Livanjskom kantonu. Jasno, aktuelna situacija u klivanjskom kantonu HDZ-u ne ide na ruku, nisu dio vlasti, ali jesu predstavnici Bošnjaka i Srba. Nacionalna hegemonizacija se poikušava iskoristiti za to, a otvaranje mogućnosti da se Hrvati i Srbi u budućnosti mogu izbaciti iz Vlade ZDK bi mogao biti okidač za to.

HDZ je na primjeru poštivanja prava srpskog naroda u Posavskom kantonu pokazao svoj odnos prema konstitutivnosti tamo gdje oni imaju potrebnu većinu. I pored dobrih odnosa sa SNSD-om formirana je vlada bez ministara iz srpskog naroda, a Bošnjacima je dat samo jedan resor, kao i godinama unazad.

Zato je pitanje da li je pametno brisati etničku odrednicu o sastavu Vlade u ZDK i zašto se ne ugradi da će u vladi biti najmanje toliko predstavnika jednog naroda. SDA je pokrenula zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer u vladi ZDK nema sedam Bošnjaka. 

U prvobitnom dogovoru o podjeli vlasti u ZDK HDZ-a nije biulo u većini, ali je kasnije otvoren prostor i za njih.Inače, ovo je jedini kanton gdje je DF u vlasti sa Osmorkom.

Povezani članci