Politika

SILE MRAKA PROTIV ZRAK-a: "Nestalo" 200 mašina, stečaj pokriće za konačnu pljačku

Radnici Zraka opet će blokirati ulaz u preduzeće. Preko kapije neće moći uprava, ali ni stečajni upravnik. Radnici su dobili informaciju da im se spremaju otkazi. Takvim potezom Mesud Bogilović, stečajni upravnik sa zavidnom stranačkom karijerom želi nastaviti utabani partijski put ka uništenju firme za koju sam kaže da ima perspektivu. Posla u fabrici ima, ali i za istražne organe, jer se imovina ZRAK-a krčmila na sumnjiv način.

Piše: ERNAD METAJ

Još uvijek aktuelni direktor ZRAK-a Edin Čano spreman je podnijeti krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika jer, po njegovom mišljenju, ne bi smio poduzimati radikalne rezove do okončanja žalbenog postupka o pokretanju stečaja. 

- Davati otkaze radnicima je u suprotnosti s onim što je napisao, a gdje se navodi da je kadrovsko jačanje ZRAK-a jedan od prioriteta. Osim toga obaveza stečajnog upravnika treba da bude osiguranje nastavka rada i pokušaj da se firma spasi, a ne da se ide u pravcu rasprodaje imovine što je bila namjera i onih koji su ovu perspektivnu firmu svjesno gurali u gubitke, rekao je Čano za Ljudski.ba.



Iako s radnicima dijeli slične stavove, razumjet će zabranu ulaska u firmu. Davno bi ZRAK otišao u mrak da radnici nisu bili uporni u odbrani imovine i svojih radnih mjesta.

- Svojim potezima stečajni upravnik samo dokazuje da se nama ne želi dati prilika da se dokažemo na tržištu, rekao nam je Emir Kominlija predsjednik Sindikata ZRAK-a.

Da je tako potvrđuju navodi Bogilovića da ZRAK nema stručne kadrove i opremu da bi završili započete razvojne programe. Interesantno je da tako smjele tvrdnje iznosi iako u firmi, kako kažu radnici, boravi veoma kratko.

- Pa kada bi sabrali sve njegove dolaske moglo bi se reći da je u firmi od imenovanja proveo ukupno nekoliko sati, kaže Kominlija za Ljudski.ba.

O namjerama stečajnog upravnika Ljudski.ba je već pisao u tekstu: RAZOTKRIVAMO VELIKU AFERU: Ko je sve "nanišanio" Zrak i kakva je uloga Koldže.

Kadrova nedostaje, ali u ZRAK-u se snalaze. Firmi žele pomoći bivši radnici, ali brojni vrhunski stručnjaci iz BiH i inostranstva koji se svakodnevno javljaju. Stečajnog upravnika demantuju međunarodna testiranja jednog od proizvoda ZRAK-a koji je ocijenjen najpouzdanijim u oštroj konkurenciji. Osim toga, ZRAK je među rijetkim firmama na Balkanu koje su za svoj proizvod dobile i NATO broj.



Čini se da nekome smeta što je ZRAK ušao u posao vrijedan 30 miliona eura, jer njegova realizacija kvari planove privredne i građevinske mafije koja je naciljala vrijedno zemljište i građevine ove kompanije.

Tek je posebna priča o mašinama u ZRAK-u. Sarajevsko tužilaštvo nije vidjelo ništa sporno u činjenici da se kroz popise, ali i izvještaj finansijske policije ne može utvrditi postojanje čak 200 mašina. Prema novom izvještaju Bogilovića u ZRAK-u je oko 600 mašina, od koji on po izgledu procjenjuje da je tek trećina ispravna.

- Mašine i oprema nisu adekvatno sistematizovani, ne sadrže potrebne podatke o vrsti operacija za koje su mašine namjenjene. Ne zna se godina proizvodnje, samo je dio napisanog u izvještaju kojim se želio potaknuti stečaj. Tu se navodi da mašine i oprema čine tek jedan posto vrijednosti kapitala. Svođenje vrijednosti tek na knjigovodstvenu jasno ukazuje na namjere stečajnog upravnika koji bi i sam trebao znati da 600 mašina pa i u lošem stanju mora vrijediti puno više od navedenih 210.251. KM.

Ne smije se zaboraviti da je Bogilović bio predsjednik općinske organizacije SDA Novo Sarajevo. Tamo ga je naslijedio Nedžad Koldžo bivši načelnik iste općine. Bogilović u ZRAK dolazi poslije lošeg rukovođenja firmom upravo od strane Koldže. Oni koje brine sudbina ZRAK-a važnim smatraju provjeriti da li je stečajna sudinica Sedina Duraković rodbinski povezana s Koldžom.

Stečaj je kako stvari u ovom trenutku stoje nada jedino kriminalnim strukturama koje su krčmile i žele do kraja raskrčmiti atraktivnu imovinu ZRAK-a čija lokacija se čini idealnom za nove graditeljske poduhvate u Sarajevu.

Da nisu samo zgrade i zemljište, podcijenjeni preko 10 puta, interesantni pokazuje i dopis iz sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo žele istražiti prodaju starog željeza i obojenih metala pri čemu postoji sumnja da je ZRAK oštećen za 400.000 maraka.

Osim toga dokazivat će se i da li su prodavani poluproizvodi. U prijavi koju je zaprimio MUP KS se navodi da je Komisija za prodaju formirana nakon imenovanja stečajnog upravnika i to od strane Upravnog odbora kojem je istekao mandat. U vrijeme prodaje direktor ZRAK-a bio je Koldžo.

A u ZRAK-u se i ranije kupovalo i prodavalo "od oka" pa su stizale neispravne mašine, a neke nikada nisu ni stavljene u pogon. Odgovornost se prebacivala između rukovodilaca. Neke mašine su plaćane preko 140.000, a stvarna vrijednost se procjenjuje na 5.000. Opravdanje je znalo biti "prevarili me". U ZRAK-u se priča da je veliki broj mašina iz firme nestao preko kapije, s koje je jedno vrijeme bilo sklonjeno vlastito obezbjeđenje, a angažovana zaštitarska firma.

O nabavkama i nerealizovanim planovima sigurno mnogo znaju rukovodioci kao što je Benjamin Bektić, ali i Emina Kočan koja je nakon smjene vlasti prva požurila da se nametne u Vladi FBiH kao sagovornik od povjerenja.

 

 

Povezani članci