Politika

USTAVNI SUD UJEDINIO SRBE: Optužuju Ademovića za opstrukciju

Srpsko nacionalno jedinstvo u Domu naroda BiH nije zakazalo, potvrđeno je i na jučerašnjoj sjednici ovog doma. Pokušaje srpskih delegata da u dnevni red, po hitnoj proceduri bude uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, odbili su Bošnjaci. Protive se zakonu, koji je takođe jedna od evropskih obaveza BiH. Iz ovog entiteta poruka, jedinstvenom politikom Republika Srpska jedino se može braniti u Sarajevu.  

Da zakon o Ustavnom sudu BiH bude uvršeten u dnevni red, predlagao je ponovo delegat Želimir Nešković. Ima je podršku ostalih srpskih delegata. Zbog odbijanja predsjedavajućeg Doma Kemala Ademovića napustio je sjednicu.

- Ademović krši poslovnik o radu, koji kaže da obavezne tačke dnevnog reda ne smiju se izostaviti. Uočio sam da postoji podrška srpskog i hrvatskog naroda, tako da na sljedećoj sjednici očekujem, da se moja tačka, zakon o Ustavnom sudu, nađe na dnevnom redu - rekao je Želimir Nešković, delegat Kluba Srba u Domu naroda BiH iz SDS.

Ademović navodi bizarne razloge za više puta ponovljenu evidentnu opstrukciju.

- Mi smo u međuvremenu dobili podnesak delegata Želimira Neškovića koji je nečitko napisan, ne može se pročitati - istakao je Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda BiH.

Cilj probošnjačke politike je jasan, spriječiti svaki dijalog o Zakonu o Ustavnom sudu i insistirati na izmjenama Ustava BiH, stav je srpskih delegata.

- To je čista demonstracija opstrukcije, jasno prikazano ko u ovoj zemlji opstruiše normalne procese i ko opstruiše evropski put - poručila je Snježana Novaković Bursać, delegat Kluba Srba u Domu naroda BiH iz SNSD.

Stalne opstrukcije zahtijevaju jedinstven odgovor sarajevskoj politici, koji prema riječima Nikole Špirića, u Domu naroda nije izostao, ali nije dovoljan.

- Kada se radi o pitanjima od vitalnog značaja za Republiku Srpsku mi se nismo dijelili. Bez tog jedinstva mi smo slabi. Bitno je da ga pokažemo institucijama vlasti BiH, kao što je bitno jedinstvo i u NSRS  - kaže Nikola Špirić, srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH.

Analitičari poručuju - ostrašćena borba za vlast luksuz je koji ne smijemo priuštiti u delikatnom trenutku za Republiku Srpsku.

- Ostrašćeni projekat unitarne BiH ovih mjeseci i dana dolazi do izražaja, čini se da ulazi u neku operativnu fazu, tako da to jedinstvo je osnovna pretpostavka našeg opstanka. Do suštinskog jedinstva je moguće doći samo na jedan način, da političko jedinstvo kao pretpostavka suštinskog nacionalnog jedinstva počiva na zdravoj politici - poručio je Drago Vuković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osporavanje zakona koji je evropska obaveza BiH, samo jedan je od bezbroj primjera probošnjačkih političkih opstrukcija, izigravanja dogovorenog i selektovanja tema kako bi ostvarili svoje političke interese.

Povezani članci