Društvo

HAJKA NA POKRET ZA DRŽAVU: "Republika Sarajevo" opasnija po BiH od RS-a, nema glasa Stevandiću

RS danas kreće u konstituisanje nove vlasti. Dilema nema puno, Dodikov SNSD je gospodar političkih procesa u RS-u, a ostala je samo dilema može li opet biti nezaobilazan faktor na državnom nivou. Jedna od prepreka, ali ne nezaobilazna može biti Pokret za državu koji je bez velike podrške iz Sarajeva porastao da postane politički faktor što, gle apsurda, čini se više smeta pojedinim politikama iz Sarajeva. Ništa čudno, one su davno digle ruke od RS-a.

Piše: Bogdan Bauk  (Ljudski.ba)

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto zabrinut je jer je "njegovo" Sarajevo dosadno mladim ljudima. Kako je djeci koja su se s roditeljima vratila u Banja Luku, Zvornik, Bijeljinu, Doboj... Fortu ni stranku koju vodi ne zanima previše. Valjda znaju da im nikada nije dosadno jer se svako jutro bude razmišljajući šta sve moraju uraditi da bi preživjeli još neki dan u entitetu gdje, kako kaže Dodik, izdajnik svako ko nije Srbin.

I dok se Forto brine za kulturu u Sarajevu, njegov "preletač" Damir Arnaut je pokrenuo hajku na Pokret za državu. Strah je predstavnike lokalne sarajevske stranke da im iz RS-a ne pomrse račune u pohodu na državnu vlast koju brojem glasova nikako nisu zaslužili. Njima trebaju dva delegata u Domu naroda BIH iz pregažene opozicije u RS-u da bi mogli imati šansu biti važan faktor u vlasti BiH. Zato Arnaut spremno mijenja tezu, kao što je mijenjao i stranku, i napada predstavnike Pokreta za državu upirući prstom u njih kao potencijalne krivce jer bi SNSD mogao opet mogao dobiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH.

To je tačno, ali put za to su otvorile stranke poput Arnautove Naše stranke koja godinama ne učestvuje u političkoj areni RS-a niti tamo ima poštanski pretinac. Slično kao i u ratu "budžetske patriote" sa sigurne udaljenosti pametuju o rezultatima bitki u kojima ne učestvuju, a važne su za budućnost BiH. Arnautu je od Pokreta za državu draži Josip Brkić iz HDZ-a koji se "ponosi" brigom njegove stranke za Hrvate u RS-u. Teško onda i Bošnjacima, ako Arnaut i slični njima imaju iste aršine kao Brkić.

Hajki na istinske heroje izbora u BiH ljude koji su ponosno promovirali BiH u RS-u pridružila se i Šeherzada Delić iz Bihaća, žena koja je dok nije postala članicom Naše stranke obećavala. Svoj skromni rezultat pojedinci iz ove stranke su u USK potrošili na "talove", ali je Delić sebi uzela za pravo da drži predavanje ljudima koji žive u RS-u i u njoj nose zastavu BiH.

Interesantno je da u svojim nastupima kadrovi Naše stranke nisu ni jednom pozvali opoziciju u RS-u da podrži kandidata Pokreta za državu za Dom naroda u Parlamentu BiH. Nisu, jer njih država ne zanima, samo vlast, a nju bi da dijele samo s onima koji jednako kao i SNSD RS ne vide kao dio BiH.

Osim predsjednika SDP-a Nermina Nikšića čini se ni drugi iz osmorke spremne za vlast ne vide Pokret za državu u Parlamentu BiH. Umjesto toga koriste ga za dalji obračun sa SDA koja je u NSRS ostala samo na jednoj "ruci". Vrijeme je zato da Nikšić svojim koalicionim partnerima lupi šakom o sto i uvjeri ih kako je RS dio u kojem se brani BiH, a ne samo prostor koji služi za političko potkusurivanje.

U takvoj atmosferi probude se politički marginalci poput Nihada Čolpe čiji su četverogodišnji mandat u parlamentu građani FBiH nagradili sa više nego skromnih par stotina glasova. U Parlament FBiH Čolpa je ušao na krilima Željka Komšića kojem je okrenuo leđa što je najskuplje koštalo njega. Koalicija u kojoj je bio i njegov politički pokret u RS-u je razbila probosansko jedinstvo i Pokretu za državu uzela jedan, a možda i dva mandata. O tome se šuti, ali bi Čolpa da Vojin Mijatović potpredsjednik SDP-a od Dodika traži podršku za Dom naroda. Da nije tužno bilo bi žalosno!?

Ko želi ispravno čitati poruke politika koje ne vide dalje od Sarajeva čini se da njima u Parlamentu BiH ne treba Pokret za državu. Njima su draži sljedbenici Draže Mihailovića kojima sada kroz NSRS žele dati legitimitet izgubljen na izborima. Te politike su otvoreno i tokom izborne kampanje u RS-u radile protiv Pokreta za državu koji se pokazao snažnijim od takvih opstrukcija. 

Povratnici u RS-u trebaju imati svoje predstavnike u vlasti ma koliko se to ne sviđalo sarajevskim politikama, jer "Republika Sarajevo" je po BiH opasnija po BiH od Republike Srpske. Državna zastava će se 25 novembra opet zavijoriti u RS-u a to neće biti zasluga politika iz FBiH.

I na kraju još jedan potez koji ide u prilog svemu navedenom. Zastupnici Pokreta za Državu neće podržati izbor Nenada Stevandića za predsjednika Narodne skupštine RS-a. Potvrdio je to Vojin Mijatović ističući kako im narod nije dao mandate da glasaju za ljude iz mračne prošlosti Bosne i Hercegovine.

Povezani članci