Politika

RECEPT ZA DODIKA: SDS i PDP podrškom Mijatoviću ili Vukoviću uništavaju snove SNSD-a

Ostalo je još malo vremena da se predaju kandidatske liste za popunu Doma naroda BiH iz RS-a. Sa listama će ići SNSD, SDS i PDP, i Pokret za državu. Matematika je neumoljiva Dodikove planove da ima četiri delegata može poremetiti jedino zajednički nastup PDP, SDS i Pokreta za državu. Vremena za dogovor još ima iako se liste danas predaju.

Ukoliko želi četiri kandidata u Domu naroda BiH SNSD trenutno može računati da jedan ima 14 glasova, a ostala tri po 13. Opozicija okupljena oko SDS i PDP sama pod uslovom da ne bude izdaje u njihovim redovima ima 25 ruku. To znači da njihovi kandidati mogu imati 13 odnosno 12 glasova. U prevodu jedan kandidat je siguran za Dom naroda. 

Pokret za državu će imati svoju listu a za Dom naroda će biti predloženi potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović ili Aleksandar Vuković.

- Mi smo to prepustili da SDP odluči i koji god kandidat bude imat će podršku ostalih zastupnika Pokreta za državu, za Ljudski.ba je rekao zastupnik SDA Ramiz Salkić.

Jasno je da Pokret za državu sam nema nikakve šanse da njihov kandidat bude izabran. Hoće li SNSD imati četiri delegata sada je stvar dogovora između Pokreta za državu, SDS i PDP-a.Zahvaljujući većini u NSRS SNSD je skratio rok za dostavljanje listi što je u mnogome uticalo i na mogućnost dogovora.

- Nerealno kratak rok dao nam je prostor da u SDS-u dogovorimo svoju listu. Zvaničnih razgovora oko podrške kandidatima sa Pokretom za državu nije bilo. Otvoreni smo za razgovor, nemamo ništa protiv Mijatovića, ili nekog drugog ali lično nisam spreman nositi teret ucjena koje se plasiraju kroz javnost, za Ljudski.ba je rekao Milan Miličević, v.d predsjednika SDS-a.

Podsjetimo potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović objavio je pet rečenica koje bi trebali potpisati iz SDS-a i PDP-a da bi Pokret za državu podržao kandidate iz SDS-a i PDP-a.

1. Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država, i nikada nećemo pokretati pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

2 Glavni grad države BiH je Sarajevo i radićemo u interesu naše države, a nikako u interesu susjednih država.

3. Radićemo na članstvu u NATO savezu jer time omogućavamo mir i stabilnost u našoj državi i regionu.

4 U Srebrenici je počinjen genocid što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Hagu i radićemo svi zajedno da se više nikada nikome ne dogodi.

5. Osuđujemo agresiju Ruske federacije na nezavisnu državu Ukrajinu.

Sa ovim principima saglasan je i Salkić koji za Ljudski.ba kaže da njega niko lično nije kontaktirao ni lobirao u vezi izbora delegata za Dom naroda BiH.

- Znaju oni da ja imam jasan stav, pa se i ne trude. Ako SDS i PDP zaista žele zaustaviti Dodikato mogu učiniti davanjem podrške kandidatu iz Pokreta za državu. Sigurno je da Mijatović, ili drugi kandidat iz SDP-a neće raditi protiv interesa RS-a, ali isto tako neće ni ugrožavati državu BiH, pa je pitanje da li je to u interesu srpske opozicije, rekao je Salkić.

Ukoliko SDS, PDP i Pokret za državu nastupe zajedno njihove liste imale bi po 15 glasova pod uslovom da u PDP-u i SDS-u nema onih koji su se već prodali Dodiku na što aludira poražena kandidatkinja PDP-a za predsjednika RS-a Jelena Trivić.

- Ja odbijam prihvatiti da će SDS nositi krivicu ako SNSD dobije četiri delegata, rekao nam je Miličević.

Iz PDP-a nisu još odgovorili na upit iz Ljudski.ba. 

Interesantno je da se iz određenih političkih krugova posebno iz Naše stranke i propalog projekta Zlatka Lagumdžije vrši pritisak na Pokret za državu da svoje glkasove daju SDS-u i PDP-u. 

- To su politike koje nikada nije bilo briga za povratnike u RS. Oni gledaju samo svoje lične i stranačke interese. Pitanje je zašto njima smeta Pokret za državu koji je pokazao da multietnička priča ima šanse u RS-u.Rušili su ga tokom izborne kampanje, sada ga ne žele u Domu naroda BiH. Bilo bi lijepo da pozovu SDS i PDP da daju podršku našem kandidatu,rekao je Salkić.

 

 

 

Povezani članci