Politika

SARAJEVSKA BRUKA: Mijatović ne smije odustati, Bosanci moraju opstati

100 posto Srbin i 101 posto Bosanac i Hercegovac Vojin Mijatović  definitivno je kandidat za Dom naroda BiH ispred Pokreta za državu. Sa njim na listi je i Aleksandar Vuković još jedan Srbin koji ponosno istiće da je Bosanac i Hercegovac. I gle čuda, ne sviđa se to strankama iz RS-a, ali ni strankama iz F BiH.

Piše: ERNAD METAJ   (Ljudski.ba)

Zahvaljujući ekipi okupljenoj oko potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića Dan državnosti BiH i ove godine će se slaviti u Banja Luci. Dokaz je to odlučnosti i hrabrosti banjalučkih SDP-ovaca koji zaslužuju veliki ljudski I politički respekt. Sigurno je da iz Sarajeva neće faliti aplauza i tapšanja po ramenima od čega organizatori neće imati nikakve koristi, osim boli u ramenima, jer većina onih koji će ih tapšati to ne rade iskreno. Dokaz za to su šamari koji Mijatoviću uredno stižu iz Sarajeva.

Vojin Miljatović ne smije udovoljiti politikama iz Sarajeva i povući se iz kandidature za Dom naroda BiH. Ne smije to uraditi zbog ideje građanskog društva za koje se glasno i jasno zalagao a što je u RS-u prihvaćeno, a Pokret za državu učinilo jedinim istinskim multietničkim projektom u ovom dijelu BiH. Za razliku od srpskih nacionalista iz RS-a koji su se trudili ignorisati nastajanje istinske građanske opcije u ovom entitetu  otvoreno su ga rušili bošnjački političari i to ne samo radikalno desno orijentirani, već i oni kamuflirani u navodno građanski orijentirane političke stranke. Otvoreno su pozivali Bošnjake da ne glasaju za Mijatovića već Šarovića, a zahvaljujući njima bošnjačkim glasovima su se osladili i mrski Dodik i poželjni poštovaoci lika I djela draže Mihajlovića koji time nisu dokazali da su veći Srbi od baje iz Laktaša.

Pokret za državu je uprkos svim udarima opstao, dobio glasove Bošnjaka, Srba i Hrvata, što se odrazilo i na sastav njihovog kluba u NSRS. Multietničan i višestranački. Odustajanjem od kandidature osim izdaje ideje koja je jednako mrska svim nacionalistima Mijatović bi prisato da bude još jedna dvorska luda “političkog Sarajeva” kojem trebaju spremni mahati zastavom BiH u RS-u što sami nikada ne bi smjeli učiniti. Pokret za državu ne smije dozvoliti da mu iz Sarajeva zalupe odškrinuta vrata za učešće u vlasti RS-a oduzimajući im tako snagu da istinski pomognu ljudima koji su im vjerovali. 

Na kraju Mijatović se ne smije se povući ni zbog stranke čiji je potpredsjednik a koju njeni aktualni politički saveznici tjeraju da se odrekne vlastite ideologije. Ako su neki stranački kadrovi SDP-a spremni za to, sigurni smo da većina članstva nije.

Istorijska je bila kandidatura za Predsjedništvo BiH prvog Srbina iz RS-a koji se jasno deklariše kao malo više Bosanac i Hercegovac. Pokazalo se to kao treći izbor građana RS-a, uvjerljiviji i snažniji od onih koji bi sabljom dokazivali svoj patriotizam. Isto tako istorijska je i kandidatura za Dom naroda BiH, I gle čuda patriotima iz Sarajeva draži su (po)četnici iz propale Srpske opozicije.Valjda je njihov svjetonazor bliži onome bez koga se navodno vlast u F BiH, ali i državi ne može formirati. Sarajevska politička elita još jednom pokazuje da interese države spremna podrediti samo jednom cilju, biti prihvatljiv partner u vlasti onima koji ne žele jaku i jedinstvenu BiH. 

Galama bošnjačkih političara, kako sve svoje partnere iz Sarajeva u isti koš voli svrstati lider HDZ-a Dragan Čović, usmjerena prema Pokretu za državu da ne bi Dodik dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH čini se ipak da ima drugu pozadinu. Čini se da se politike u Sarajevu, kao i one u Banja Luci i Mostaru jednako boje svakoga ko se osjeća kao Bosanac i Hercegovac i ko je spreman javno stati iza toga. U suprotnom iz Sarajeva ne bi slušali samo pozive Pokretu za državu da SDS-u i PDP-u ustupi mjesto u Domu naroda pod krinkom da su (po)četnici u odnosu na Dodika. Ako je zajednički cilj strankama iz Sarajeva, koje bi vlast bez SDA, i srpskoj opoziciji u RS-u da potkrešu krila Dodiku i zajedno formiraju vlast na državnom nivou onda ne bi smjelo biti sporno da Vojin Mijatović dobije podršku SDS-a i PDP-a za Dom naroda BIH. I da se ne lažemo, svima koji su spremni koalirati sa HDZ-om pod uslovom da sve Hrvate imenuje isključivo ta stranka nije mrzak ni Milorad Dodik, samo treba naći krivca za njegovo uvođenje u vlast.

Atak na Mijatovića je samo nastavak aktivnosti kojima se pokušava derogirati politika DF-a i njegovog predsjednika Željke Komšića jer postaje jasno da u F BiH više nije posljednji bastion odbrane građanske države. 

Povezani članci