Politika

TOTALNA OPSTRUKCIJA: Delegati iz SNSD-a oborili sve prijedloge zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost što se odnosi na povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM. Protiv ovog prijedloga glasali su delegati u Klubu srpskog naroda iz SNSD-a, tako da zakon nije imao entitetsku većinu.

Na sjednici DN PSBiH, delegati iz SNSD-a, oborlili su sve prijedloge zakona na dnevnom redu, a koji su prethodno usvojeni na Predstavničkom domu PSBiH.

Delegat Radovan Kovačević (SNSD) rekao je da Republika Srpska poštuje i uvažava dejtonsku BiH onako kako je uredio Dejtonski sporazum, kao i da poštuje i uvažava ustavni poredak u BiH tačno onako kako je odredio Ustav BiH, odnosno aneks četiri Dejtonskog sporazuma, navodeći da Srpska poštuje i sve anekse tog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska smatra da BiH može da funkcioniše isključivo na dogovoru ključnih unutrašnjih faktora, a to su dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. "Republika Srpska se zalaže za BiH koja se temelji na kompromisu, dijalogu i konsenzusu unutrašnjih faktora u BiH. Nijedna reforma u BiH nije sprovedena da se Republika Srpske nečeg nije odrekla, da nije pristala svaki put da je bude manje. To je zalog koji je Republika Srpska unijela", rekao je Kovačević.
 
On je dodao da to ne znači da iko treba da misli da je Republika Srpska neka krpa kojom može da se otire pod. "Iz tog razloga želim da kažem da "teškog srca" danas glasam protiv određenih zakona ali je potpuno jasno da će prvi zakon za koji ćemo glasati ovdje biti zakon o Ustavnom sudu. To je nešto što treba svi da razumijemo jer je to način na koji ćemo svi pokazati da želimo da živimo zajedno i da ne želimo da živimo u zemlji u kojoj će neko stalno Srbe i Hrvate da preglasava, obespravljuje i ugnjetava. Za tako nešto saradnike u nama nećete imati", rekao je Kovačević.
  
Delegat Želimir Nešković (SDS) obrazložio je ovaj zakonski prijedlog, koji se pred delegatima nalazi u prvom čitanju, čiji su predlagači poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Mladen Bosić i Darko Babalj, navodeći da je ta izmjena neophodna zbog inflatornih kretanja i projekcije ekonomskih kretanja, odnosno povećanja cijene robe i usluga.

On je pozvao delegate da prihvate predložene izmjene Zakona o PDV-u. Inicijativu je podržao i delegat Zlatko Miletić /Za nove generacije.

Bez entitetske većine za podršku zakonima o saobraćaju i radu u institucijama

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je na usaglašavanje Prijedlog zakon o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koje se odnose na obilježavanje posebnim znakom vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom. Za ovo zakonsko rješenje danas nije bilo entitetske većine.

Ovom izmjenom precizira se da se poseban znak može postaviti na vozila u kojima se voze lica sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto. Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je, tokom rasprave, da se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH treba "temeljno pretresti", da se stvori zakonski osnov kojim bi se bahatim vozačima oduzimao automobil, te da se riješi pitanje romobila na putevima.

Entitetske većine danas nije bilo ni za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, što se odnosi na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Predstavnički dom je ranije usvojio predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je također predložio Predstavnički dom, a kojim je predloženo povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, te Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Trebala bi biti razmatrana i delegatska inicijativa Kemala Ademovića, koju nije podržala Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, a kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

Povezani članci