Politika

OŠTRA PORUKA IZ SDP-a: Kontra Schmidta pred razgovore osmorke sa HDZ-om

SDP-ov seš kluba zastupnika u KS i bjerovatno budući član Doma naroda F BiH Igor Stojanović osvrnuo se na OHR-ovu odluku o popuni ovog doma. Njegova odluka dolazi pred pregovore osmorke koju predvodi SDP sa HDZ-om koji još uvijek insistira na legitimnom predstavljanju naroda. Hoće li se SDP držati principa koje zagovara Stojanović znat će se brzo, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Lično bi trebao biti zadovoljan odlukom Kristijana Šmita o popuni Doma naroda FBiH jer ću sigurno postati delegat ovog Doma. Ali sam daleko od zadovoljnog. Boriti se za jednakopravnost svakog pojedinca i hvaliti odluku Visokog predstavnika bilo bi licemjerno.

Razočaran sam jer je Odluka korak dalje od jednakopravnosti na cijeloj teritoriji BiH. Odluka koja predviđa proširenje Doma naroda FBiH ne rješava presude Suda u Strazburu o kršenju ljudskih prava i ne donosi poštenije izbore u budućnosti jer ne predviđa elektronsko glasanje.

Ona čak ne rješava jednakopravnost i adekvatnu zastupljenost različitih etničkih grupa iz Federacije BiH. Ne rješava nas ni "preletača" iz stranke u stranku. Samo pomaže još agresivnijoj borbi za rukovodeća mjesta u Federaciji i to po etničkom kriteriju, a ne nekom drugom. I ono što je za mene najbitnije, nijednim slovom se ne dotiče zastupljenosti Bošnjaka, Hrvata i Ostalih kroz Vijeće naroda Republike Srpske.

Ustavno uređenje i Izborni zakon koji garantuje ista prava svakome i poštene izbore po uzoru na zemlju iz koje dolazi Visoki predstavnik. Ništa manje ni više za Bosance i Hercegovce.

Povezani članci