Politika

AMBICIOZNA KOALICIJA: Bez SDA u BPK Goražde sa 12 prioriteta i ukupno 80 mjera

Koalicija stranaka u BPK Goražde koje su dogovorile formiranje vlasti bez SDA danas je predstavila Programsku platformu sastavljenu od 80 tačaka. Iz te Platforme će se svake godine usvajati program rada Vlade BPK Goražde.

Prema riječima Admira Pozderovića koji je u ime radne grupe predstavio Programnsku platformu je istakao da to neće biti zatvoren dokument i da će biti podložan dopunama.

Predstavljeno je 12 tačaka koje će biti prioritet u narednom periodu.

- Prva oblast je privreda kao najvažniji resor na koji se oslanja sve ostalo, jer od ekonomske snage ovisi mogućnost djelovanja. Predlažemo Zakon o državnoj pomoći preduzećima. Kriza s energentima nam je pokazala da ovisimo o privatnim proizvođačima, pa je opredjeljenje da JP BPK Šume pokrenu proizvodnju peleta kako bi se snabdjevale državne institucije i građani po povoljnijim cijenama, istakao je Pozderović, za Ljudski.ba.

Predloženo je da se dio Gradske pijace koja je u stečaju otkupi kako bi se proširili skladišni kapaciteti za robne rezerve. Time bi se odblokirao i drugi dio pijace sa tezgama, gdje bi poljoprivredni proizvođači konačno dobili svoje mjesto koje im pripada. U oblasti poljoprivrede nova vlast ne želi sadašnji način raspodjele poticaja jer smatraju da se svodi na humanitarnu pomoć bez razvojne komponente.

- Kada je riječ o turizmu prioritet nam je razvoj vjerskog turizma s akcentom na Drinske mučenice. Svjedoci smo da katolička crkva posljednjih godina pokušava opvo podići na viši nivo i mi ćemo biti podrška, istakao je Pozderović.

Plan vlasti je da se osnuje kantonalni univerzitet u Goraždu, s tim da se omogući i partnerstvo s privatnicima do 49 posto vlasništva. Ovo se smatra potencijalom za razvoj BPK Goražde jer bi veći broj studenata u Goraždu mogao doprinijeti i poboljšanju ekonomske situacije.

- Osim toga plan nam je i da osiguramo besplatne udžbenike kroz nabavku elektornskih sadržaja i učila, istakao je Pozderović.

U planu je i osnivanje preduzeća koje će zapošljavati borce, a čija uloga bi bilo održavanje spomen obilježja. Nova vlast želi jačati MUP, na pravi način regulisati pitanje medicinskih specijalizacija, a u budžetu se planira izdvajanje od 0,5 posto za pomoć u lijećenju teško oboljelih pacijenata.

Vlada BPK Goražde ima mogućnost da ove prioritete nadogradi.