Politika

PRVI U BiH: Kanton većim plaćama na budžetu želi zaustaviti odlazak ljudi

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov sa predstavnicima reprezentativnih sindikata je potpisao sporazum kojim se utvrđuje osnovica za obračun plaća budžetskih korisnika za 2024. godinu, u iznosu od 371 KM.

Primjena će početi od januara mjeseca naredne godine a obračun plaće će biti usklađen sa porastom indeksa potrošačke korpe, pa je s toga plaća uvećana za 16 posto.

Premijer je naglasio da je Vlada BPK inicirala potpisivanje sporazuma koji će predstavljati osnovu za planiranje finansijskih sredstava prilikom izrade kantonalnog Budžeta za 2024. godinu.

“Imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do povećanja troškova života, neophodno je bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima provesti proceduru usklađivanja primanja uposlenih koji se finansiraju iz budžeta BPK Goražde. Naš kanton je prvi unutar BiH potpisao ovakav sporazum sa osnovicom koja je i dalje najniža, ali u dogovoru sa sindikatima, došli smo do zaključka da je ovo dobar proces koji u konačnici može poboljšati materijalni položaj uposlenika koje oni predstavljaju”, kazao je premijer Ćulov.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja sporazuma ističu i predstavnici reprezentativnih sindikata.

“Mislim da je ovo jedan pozitivan iskorak, pogotovo za uposlenike organa uprave, policije, obrazovanja kao i podstrek da ti uposlenici ostanu raditi u BPK Goražde. Poznato je da je trenutno prisutan veliki trend odlaska stanovništva sa ovog područja, tako da smatramo da će ovo povećanje od 16 posto, sigurno zadržati jedan broj uposlenika, koji će ostati ovdje da radi ovu vrstu posla”, rekao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Dodao je da prema podacima sa kojim raspolaže, vlade drugih kantona unutar FBiH imaju osnovicu od 385 KM kao Vlada FBiH, ali i da očekuje da će u skorijem periodu i Vlada BPK Goražde, iznaći način kako bi tu osnovicu prilagodila ostalim kantonima u FBiH.

Podsjetimo, nakon uspješno okončanih pregovora Vlade BPK Goražde sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika BPK Goražde, Sindikatom policije i Udruženjem sindikata policije BPK Goražde te Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK Goražde, došlo je do potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaća koji predviđa povećanje sa dosadašnjeg iznosa od 320 KM na iznos od 371 KM.

Povezani članci