Politika

NE BOJE SE BOGA, NE STIDE SE LJUDI: Dom naroda protiv ograničavanja plaće političarima

Završen je igrokaz oko ograničavanja plaće državnim zastupnicima i ministrima. Budžet institucija je usvojen, a ograničavanje plaće političarima odbijeno. Oni koji najviše pričaju protiv ove države, a to su SNSSD-ovi kadrovi najviše vole njen novac. 

Čim je odbijen prijedlog Zlatka Miletića, Dženana Đonlagića i Šefika Dđaferovića da se prvo glasa o plaćama, pa o budžetu bilo je jasno da se sprema prevara građana. 

"Previše je koliko primamo. Treba Boga da se bojimo, a ljudi da se stidimo", kazao je Džaferović.

Safet Softić (SDA) je poručio da se radi o političkoj prevari, misleći na stavove Hrvatske demokratske zajednice.

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o plaćama u institucijama BiH definira da će se plate imenovanih i izabranih zvaničnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

Podsjetimo, ovaj zakonski dokument usvojen je u srijedu u Zastupničkom domu.

Od 15 prisutnih delegata, za zakon, koji je u proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, glasalo je sedam delegata, isto toliko je bilo protiv, uz jednog suzdržanog. Iz Federacije BiH "za" predloženi zakon glasalo je šest delegata, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Iz RS-a jedan delegat je bio "za", a četiri protiv. 

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegati Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) i Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije) predložili su izmjenu redoslijeda tačaka na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Međutim, većina je glasala protiv.

Iz stranaka Trojke su najavili da će se njihovi zastupnici i delegati odreći povećanja plaće, a to su već učinili ministri u Vijeću ministara BiH.Ministar finansija BiH Zoran Tegeltija poručio je ranije da se radi o 500 000 maraka koje će zaraditi samo 90 ljudi.

Povezani članci